Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gradske teme

"Plastiku ćemo u nekim dijelovima grada odvoziti i četiri puta tjedno": Tomašević najavio nastavak kontrole odvajanja otpada

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović održavali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su predstavili dosadašnje rezultate gradskih vlasti te najavili projekte za 2023. godinu.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević s predsjednikom gradske skupštine Joškom Klisovićem najavio je planove za 2023. godinu te do kraja mandata ove gradske vlasti.

Klisović je na samom početku kazao kako će se u 2023. godini osnovati gradska riznica koja će omogućiti potpuni uvid u financije Grada. "U svakom ćemo trenutku znati tko nam i koliko duguje i koliko mi dugujemo", rekao je. Najavio je i nove velike infrastrukturne projekte, kao i nove planove za gospodarenje otpadom prema modelu na tragu europskih gradova koji "otpad pretvaraju u energiju". 

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Otvorio XII. gimnaziju Tomašević o mogućem odlasku Paladine: "Ovo je već drugi ministar otkad smo mi došli na vlast"

Tomašević je rekao kako je pred Gradom u 2023. šest glavnih tema: otpad, Holding, vrtići, obnova, uvođenje reda u javnom prostoru i promet. 

"Ovakav model odvajanja otpada ide dalje i već sada pokazuje jako dobre rezultate. Ovo je čak i više od našeg očekivanja, miješani komunalni otpad smanjen je za 27 posto, 40 posto je više plastike, 30 posto više papira, 9 posto više biootpada", pohvalio se Tomašević i dodao da je prodano 14 milijuna ZG vrećica.

Na pitanje novinara o vrećicama koje su ostavljene s naljepnicama komunalnih redara, kazao je da naljepnice služe kao upozorenje te da će zatražiti detaljnije informacije od Čistoće. "Vjerojatno je riječ o tome da nisu u pravo vrijeme stavljene na javne površine", rekao je Tomašević.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević i Oleg Butković Nabavka novih tramvaja Tomašević otkrio hoće li ZET poskupjeti, još jednom oštro kritizirao Maksimir: "Ovo je ruglo, Frankenstein od tribina"

U vrijeme dolaska na vlast Holding je bio na rubu bankrota, kazao je Tomašević te se pohvalio kako nova uprava očekuje da će ovu godinu završiti s pozitivnim ishodom, bez ikakvih gubitaka, a dodao je i da će 2023. godina biti razvojna. 

Najavio je povećanje odvoženja plastike u nekim dijelovima grada čak i na četiri puta tjedno. "Od 3000 ispisanih kazni, 2800 je bilo upozorenje, ali komunalni redari nastavit će s kontrolama."

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Velike promjene Sve što je obilježilo Zagreb 2022.: Novi model naplate otpada, otkazi u Holdingu, ukidanje mjere roditelj odgojitelj

Tomašević je najavio gradnju tri nova vrtića te obnovu i nadogradnju još niza vrtića, ali i škola u gradu, bilo da je riječ o obnovi nakon potresa ili potrebama za proširenjem kapaciteta.  

Ponovio je da Grad nema nadležnost nad obnovom privatnih zgrada te da je za njih 20 posto sufinanciranja osigurano u gradskom proračunu. "U ingerenciji grada je obnova javnih zgrada, škola, glazbenih škola i vrtića", rekao je te se pohvalio dosad obnovljenim zgradama i najavio nastavak obnove u 2023. "Iskoristit ćemo sve što se može iz Fonda solidarnosti."

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Otkrio gdje će se graditi Tomašević o stadionu razgovarao s Lukom Modrićem: "Ovo je sramota za glavni grad Hrvatske"

"Nema više vašara na Trgu"

Na Trgu bana Jelačića više "neće biti šatora, štandova i cijelog onog vašara koji me dočekao, kad si na trgu mogao doslovno kupiti gaće", rekao je Tomašević. Osvrnuo se  i na terase ugostiteljskih objekata, gdje će također biti uveden red, kao i u reklamiranje na javnim površinama i svjetleće reklame te uvođenje reda u Adventu.    

"Stiglo je 40-ak novih autobusa", kazao je gradonačelnik i najavio smanjenje kašnjenja i nedostatak autobusa zbog stalnih kvarova. Dodao je i da je naručeno 20 novih tramvaja.

"Jako velike investicije imamo u rekonstrukcijska ojačanja mostova preko Save. Ne daj bože da se dogodi još jedan potres, ja ne želim da dio grada ostane odsječen od svih bolnica koje se nalaze u starom dijelu grada", rekao je Tomašević. 

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević gori sve Tomašević otkrio detalje velikog dočeka Vatrenih: Odgovorio i na kritike o gradnji stadiona

Na pitanje novinara, Tomašević još jednom nije htio komentirati slučaj uhićenih Hrvata u Zambiji iako je jedan od uhićenih vijećnik s njegove liste. Rekao je kako on sve informacije dobiva iz medija te očekuje da državne institucije daju odgovore na to pitanje.

O smjeni ministra Paladine Tomašević je rekao da njega zanimaju jedino rezultati te da je u gradu potpuno završeno pet institucija i pitao: "Koliko je država institucija u cijelosti obnovila?"  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene