Instalacija Pozdrav Suncu jedna je od najvažnijih zadarskih turističkih atrakcija, ali cijeli sustav treba održavati, a to košta. Stoga se intenzivno razmišlja o tome kako od turista naplatiti održavanje.


Pozdrav Suncu ide u rekonstrukciju i sve bi trebalo biti gotovo do ljetne sezone iduće godine. Trenutačno se radi na natječaju, poručuju iz agencije koja ga za grad provodi i koji je vrijedan četiri milijuna kuna.

Vezani članci Hod za život u Zadru - 3 FOTO Pogledajte kako je izgledao još jedan Hod za život: "HZZO nije smio platiti feticid Čavajdi" Turisti u Zadru, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) "Ako ima njih osam, a naruče tri pizze i jednu litru negazirane ili gazirane vode, moramo prijeći preko toga"

''Grad Zadar pokrenuo je projekt rekonstrukcije i obnove radi poboljšanja kvalitete infrastrukture instalacije i osiguranja novog životnog ciklusa glavne gradske turističke atrakcije. Potrebno je poboljšati kvalitetu opreme i uređaja u svrhu pružanja dodanih usluga, a sve to opet kako bi se osigurala financijska samoodrživost instalacije'', kaže Alan Kociper, direktor "Inovativnog Zadra", agencije koja za Grad Zadar provodi natječaj.

Ideja je da primjerice, neki korisnik može sebe slikati na Pozdravu Suncu, a da se to na neki način naplati kroz usluge temeljene na toj općoj prepoznatljivosti.

Kako će se to činiti, još nije konkretno razdrađeno. ''Sve su opcije otvorene, ali to je već pitanje za marketinšku struku koja bi trebala razraditi usluge za brzu i jednostavnu komercijalizaciju'', rekao je Kociper, prenosi Sobodna Dalamcija.

Kod Pozdrava Suncu ima puno elektroničkih komponenti koje su zahtjevne pri ekstremnim vremenskim uvjetima i pod djelovanjem mora, sunca i temperaturnih razlika, a rekonstrukcija neće uključivati popravke ploča koje će ostati u sadašnjem obliku, odnosno mijenjat će se tek pri eventualnim oštećenjima.

Zašto se preko fotonaponskih ćelija ne prodaje struja?

Rekonstrukcijom će se sanirati neki problemi unutar bazena ispod ploča, kao što je poboljšanje odvodnje oborinskih voda, a većinu investicije činit će zamjena elektroničkih sklopova – nizova LED dioda i upravljačke ploče. To su već stare instalacije koje traju više od deset godina i može se dogoditi da jednostavno otkažu, ističe Kociper.

I on se slaže da neke stvari zamišljene prvobitnim projektom nisu zapravo nikad ni proradile, kao što je mogućnost da se preko fotonaponskih ploča prodaje struja HEP-u i na taj način instalacija samofinancira.

''To nikad nije realizirano zbog ograničenih kvota za takve fotonaponske elektrane pa se proizvedena struja nije otkupljivala po tim povlaštenim cijenama. Ali Pozdrav Suncu može proizvoditi struju, i to potpuno funkcionalno i vrlo se lako može spojiti na HEP-ovu mrežu'', rakao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju