Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suočavanje s prošlošću

Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke?

Aktualno Galerija Iva Radić - 1 Iva Radić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Iva Radić - 2 Iva Radić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Iva Radić - 3 Iva Radić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Iva Radić - 4 Galerija 1/4 >>
Potresnu priču o Ivi Radić koja traži istinu o sudbini oca Provjereno prati godinama. Dnevnik Nove TV donosi njezinu reakciju nakon što se ponovno suočila s čovjekom za kojega tvrdi da joj je oca odveo u Domovinskom ratu i otad ga više nikada nije vidjela. Ni ovoga puta nije dobila odgovor na ključno pitanje.

Gdje je njezin otac, pitanje je na koje Vukovarka Iva Radić odgovor čeka više od 30 godina.

Pred Tužiteljstvom za ratne zločine u Beogradu u petak je dočekala čovjeka za kojeg tvrdi da joj je odveo oca, nakon čega ga više nikad nije vidjela.

"Smogla sam snage i otišla sam ispred Tužiteljstva, mislila sam da se neće ni pojaviti. Međutim, pojavio se, hladan, bez savjesti. On je mojeg oca poznavao prije rata, on je dolazio u našu kuću, ja ga se sjećam kao dijete", kazala je Radić.

Pročitajte i ovo Iva Radić i Jovan Radan Bolno suočavanje Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: "Reci mi gdje su njegove kosti! Pred mojim očima si ga odveo!"

Njezinu potresnu priču godinama prati Provjereno, a ona samo želi naći očeve kosti i dostojanstveno ih pokopati. Oca je posljednji put vidjela kao dijete u Vukovaru kada su ga u invalidskim kolicima odveli u nepoznato. Scena je to koju, kako je kazala za Provjereno, nikada neće zaboraviti

Nije ovo bio prvi put kako je pokušala suočiti s prošlošću nekadašnjeg susjeda, danas osumnjičenog za ubojstvo civila i silovanja u Vukovaru. Isto je pokušala i prije pet godina. Jovan Radan tvrdi da nikoga nije odveo.

Radić je nekoliko puta davala iskaz Tužiteljstvu, posljednje dvije godine nitko je nije zvao: "Sve je to jako teško, nakon toliko godina stati pred te ljude."

Sve je pokušala, čak je došla i do predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a on je javno poručio da su spremni pomoći.

"U Srbiji, međutim, do dana današnjeg nemam informaciju gdje je moj otac ni je li netko osuđen za njegovu smrt", ističe Radić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Nestali - 2 Zašto se slučaj ne pomiče? Vukovarka 30 godina traži istinu o svom ocu, a onaj koji ga je odveo krije se u Srbiji: Vučić reporterki Provjerenog tvrdi da će se osobno angažirati oko ovog slučaja  

Radan je bio pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, za vrijeme rata osiguravao je Velepromet. U Vukovaru mu je počelo suđenje prije četiri godine u odsutnosti. DORH je proslijedio sve Beogradu. Na potezu su institucije, ali nedostaje političke volje, a i Radić ističe da je najveći problem politika.

Više detalja pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Anje Perković.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene