Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za svjetsku sigurnost

Vukelić traži još 30 vojnika za Afganistan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Branko Vukelić pozvao je saborske zastupnike da odluče o slanju dodatnih 30 hrvatskih vojnika u mirovnu operaciju u Afganistanu.

Odnosno da u 2011. i 2012. u tu mirovnu operaciju bude uključeno ukupno 350 pripadnika Oružanih snaga RH, uz mogućnost rotacije. Vukelić je zastupnike izvijestio kako je trenutno u Afganistanu razmješten 16. hrvatski nacionalni kontingent (HRVCON) u čijem je sastavu 319 vojnika, u skladu s važećom odlukom Sabora po kojoj je u 2010. godini moguće u navedenu mirovnu operaciju uputiti do 320 pripadnika Oružanih snaga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otvorio vatru Afganistan: Ubijena tri NATO-va vojnika Slika nije dostupna Pomažu građanima FOTO Hrvatski vojnici u Afganistanu

Naglasio je da u operaciji ISAF sudjeluje 48 zemalja s ukupno oko 131.000 vojnika, ali i da je novom savezničkom strategijom za 2011. predviđen početak tranzicije odgovornosti za sigurnost i stabilnost na afganistanske vojne i sigurnosne snage. Slijedom toga, NATO je svoje članice, pa tako i Hrvatsku, pozvao da dodatnim snagama pridonesu intenziviranju misije obuke afganistanskih snaga, kako bi ih se u iduće četiri godine osposobilo za samostalno djelovanje i preuzimanje potpune odgovornosti za sigurnost zemlje.

>> Afganistan: NATO ubio 30 napadača na bazu ISAF-a

>> Hrvatski vojnici tuže državu zbog poreza

Ministar je napomenuo kako se od hrvatskih vojnika traži dodatni angažman kao mentora i instruktora afganistanskih sigurnosnih snaga, te preuzimanje vodeće uloge u školi za vojnu policiju u Kabulu.

Napomenuo je da je sudjelovanje u mirovnim operacijama najkonkretniji doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu, a da sudjelovanje u operaciji ISAF profilira Hrvatsku kao pouzdanu članicu NATO-a i međunarodne zajednice koja može odgovoriti većim sigurnosnim izazovima. (Hina)

Mislite li da Hrvatska treba slati još vojnika u Afganistan?

  • Da
  • Ne
  • Ne znam

Ukupno glasova:


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene