Obavijesti Video Pretražite Navigacija
42 pripadnika HV-a

Hrvatski vojnici tuže državu zbog poreza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon povratka iz Afganistana, najopasnije vojne misije, 40-ak hrvatskih prekaljenih ratnika, tužili su državu.

Zbog jednog nelogičnog poreza koji, smatraju, nisu morali platiti, umanjena su im primanja. Presudi li sud u njihovu korist, bit će to još jedan udarac za državni proračun. Prije pet godina, kada su se vratili iz ratne zone Afganistana, vjerojatno nisu ni sanjali da će državu, u čije ime su i otišli, a koja im je jamčila financijsku sigurnost, tužiti.

42 pripadnika HV-a, učinila su to zbog isplate terenskih dnevnica. Uz plaću su trebali dobiti i 65 eura na dan. I dobili su, samo je taj iznos bio poprilično umanjen. U njihovo ime govori odvjetnik. 'Jedan dio te dnevnice se oporezivao, a drugi nije i u tome su se pojavile financijske razlike u pojedinačnim obračunima plaća,' rekao je odvjetnik pripadnika HV-a Mario Klokočovik.

Preračunato, primitak do 250 kuna bio je neoporeziv, a na ostatak do onog dogovorenog iznosa, sami su morali plaćati doprinose, poreze i prireze. 'Svaki mjesec bilo je manje uplaćeno oko 300.000 kuna,' rekao je Klokočovik. Do sada je u četiri slučaja donesena nepravomoćna presuda, a zagrebački Općinski sud  zaključio da je takav potez bio nezakonit. Od računice, koja bi se mogla popeti i do čak tri i pol milijuna kuna, ministar Branko Vukelić pere ruke.

Isto čini i MORH - ov glasnogovornik, pozivajući se na porezne pravilnike. U Ministarstvu obrane svoje pisane dokumente i argumente ne otkrivaju. Sud ne smatraju nadležnim, no to ne brine suprotnu stranu. S prvim rješenjima koja su za svakog od njih u samom početku stizala, kaže njihov odvjetnik, hrvatski su mirovnjaci pojedinačne tužbe povukli, pričekali zakonski rok i krenuli ispočetka s novim tužbama.

Pročitajte i ovo Vojna vozila u luci Gaženica, ilustracija potpora španjolskoj vojsci MORH upozorio na vojni konvoj, pogledajte gdje se očekuje zastoj: "Molimo građane za strpljenje" Stari vojnici - 3 Problem dezerterstva Ukrajina ima jednu od najstarijih vojski u modernoj povijesti: Stariji stali na prvu crtu kako bi zaštitili svoje sinove

'Sud će presuditi dugujemo li im što, ali mi mislimo da ne dugujemo ništa,' rekao je glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić. 'Naravno da su naše pravne pozicije suprotne, ministartsvo ima svoj stav, a mi svoj,' rekao je Klokočovik. Ali samo jedan donijet će sud.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene