Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poslali priopćenje

Vrhovni sud odlučio: Štrajk službenika i namještenika na sudovima je zakonit

Ilustracija
Ilustracija Foto: Ronald Gorsic/Cropix
Vijeće Vrhovnog suda odlučilo je da je štrajk službenika i namještenika na sudovima zakonit.

Vrhovni sud potvrdio je da je štrajk službenika i namještenika na sudovima zakonit. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske je dana 19. lipnja 2023. odbilo žalbu tužiteljice Republike Hrvatske te potvrdilo prvostupanjsku odluku Županijskog suda u Zagrebu kojim je odbijen tužbeni zahtjev upravljen na utvrđenje nezakonitosti štrajka koji je organizirao i najavio tuženik, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske s početkom od 5. lipnja 2023. do ispunjenja zahtjeva.

Pročitajte i ovo Pravosudni službenici i dalje u štrajku - 9 Razne kalkulacije I dalje nema dogovora: Nastavlja se štrajk sudskih službenika, pogledajte što kaže Malenica

Zaključeno je da se radi o štrajku organiziranom u svrnu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa iz čl. 205. st. 1. Zakona o radu, stoga sindikat koji organizira štrajk za tu svrhu ne mora biti utvrđen kao reprezentativni. Reprezentativnost je potrebna ako se radi o štrajku iz čl. 205. st. 2. Zakona o radu, dakle štrajku zbog spora o sklapanju izmjena ili obnovi kolektivnog ugovora, o čemu u ovom slučaju nije riječ.

Pročitajte i ovo Podmornica OceanGate - 7 Zaron do Titanica Utrka s vremenom, kisika je sve manje: Čak i da izrone, posada podmornice ne može izaći sama

Ocijenjeno je da postoji ovlaštenje tuženika na organiziranje štrajka jer se takvo pravno shvaćanje temelji na analizi pravnih normi Zakona o radu, koje uređuju institut prava na štrajk, Ustava Republike Hrvatske, kao i Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Pritom je naglašeno da je pravo na isplatu plaće za obavljeni rad osnovno i najvažnije pravo radnika iz radnog odnosa, kao i temeljno pravo iz Ustava koje jamči svakom zaposleniku pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojanstven život."

Cijelu odluku Vrhovnog suda pročitajte >> OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene