Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Ne odustaju od zahtjeva

Djelatnici sudova nastavljaju sa štrajkom: "Prinuđeni smo na to. Peticije i upozorenja nisu donijeli rezultate"

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN RH) Iva Šušković u ponedjeljak je u Rijeci istaknula da se štrajk u sudovima i državnim odvjetništvima nastavlja i da sindikat ne odustaje od svojih zahtjeva.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika štrajk je pokrenuo 5. lipnja radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova: državnih službenika i namještenika zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Osnovni zahtjev Sindikata je povećanje plaća od 400 eura neto, ali i reguliranje kolektivnog pregovaranja za zaposlene u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Predsjednica Sindikata Iva Šušković na konferenciji za novinare pred Županijskim i Općinskim sudom u Rijeci navela je da se štrajk pokušao proglasiti nezakonitim te da se pokušala donijeti privremena zabrana.

Pročitajte i ovo Imovinsko pravni spor "Građanka drugog reda" Obiteljska drama oko imovine dobila političku dimenziju: Žena zbog kuće u Makarskoj namjerava tražiti pomoć od Pupovca

U postupku mirenja poslodavac nije predstavio popis poslova koji se ne smiju prekidati, pa je sindikat sa svojim povjerenicima i u dogovoru s čelnicima tijela, obavio i taj posao, rekla je i naglasila da su službenici i namještenici u sudovima i državnim odvjetništvima savjesno i odgovorno obavljali te poslove tijekom protekla dva tjedna.

"U štrajku sudjeluje oko 5000 ljudi, kao i prvog tjedna", rekla je. "Prinuđeni smo na to jer tri protekle godine pokušaji upozoravanja na stanje putem peticija i prosvjeda nisu donijeli rezultate", dodala je

Nitko se ne javlja na natječaje

Šušković je navela da redovito na terenu obilaze članove i povjerenike i daju im podršku.

"Ocijenili smo da Vladino predloženo povećanje plaća cijeloj državnoj službi za 60 do 100 eura nije dostatno za rješavanje materijalnog pitanja zaposlenih u sudovima i državnom odvjetništvu", istaknula je.

Dodala je da danas popodne očekuju sastanak s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom, te kroz razgovor s njim žele neko rješenje u uvjerenju da je i Vladi u interesu zbog građana i onih koji rade u sudovima i Državnom odvjetništvu da se štrajk što prije završi.

Šušković je istaknula da su povećanja plaća bitna, ne samo za one sa srednjom i višom stručnom spremom u sudovima i državnim odvjetništvima nego i za rukovoditelje jer je, dodala je, jednako teško zadržati visokokvalificirane i obrazovane ljude.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema ozlijeđenih Netko je na željezničku prugu stavio betonski stup: Vlak se zaletio u njega

Sindikalna povjerenica Sindikata u Općinskom sudu u Rijeci Barbara Beni naglasila je da samo traže jednakost za sve državne službenike i namještenike, a da nadležni ministar provodi reformu "jednaki među jednakijima".

"Kao nereprezentativni sindikat, mi možemo biti primjer ostalima kako se izboriti za svoja prava", ustvrdila je.

Članovi sindikata požalili su se i na loše materijalno-tehničko stanje u sudovima i državnim odvjetništvima. Oprema je dotrajala i zastarjela, ljudi odlaze, a ne natječaje za zapošljavanje nitko se ne javlja, tako da je sve veći pritisak na preostale zaposlene, istaknuli su.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene