Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promljenjivo i kišovito

Zaboravite sunce i visoke temperature i pripremite se za kišu, pljuskove i grmljavinu

Nestabilno vrijeme u Zagrebu (Marko Lukunic/PIXSELL)
Nestabilno vrijeme u Zagrebu (Marko Lukunic/PIXSELL)
Aktualno Galerija +0 Nestabilno vrijeme u Zagrebu (Marko Lukunic/PIXSELL) Galerija 1/1 >>
Svidjelo nam se to ili ne, vrijeme je ovog vikenda primjerenije je travnju nego što je bilo u proteklom tjednu. Neobično visoke temperature su iza nas, barem za sad, a pred nama je promjenjiviji i kišovit početak novog tjedna.

U ponedjeljak može biti i obilnije kiše te pljuskova i grmljavine. Dok će ponegdje kiše biti i viška na pojedinim mjestima će oborine potpuno izostati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Oblaci i kiša još će kratko potrajati, a doznajte hoće li na Uskrs zasjati sunce Ilustracija Vremenska prognoza Hoće li napokon pasti temperature i gdje će biti najmanje sunca? Detalje otkriva meteorolog Darijo Brzoja

Ujutro će biti većinom oblačno ili promjenjivo oblačno vrijeme, a gotovo posvuda postoje šanse za kišu ili barem pljusak. Izraženija oborina očekuje se na krajnjem zapadu i u gorskoj Hrvatskoj.

Iznad 600 metara nadmorske visine u Gorskom kotaru uz pad temperature bit će i snijega. Lokalno, uglavnom uz obalu, biti će grmljavine.

Puhat će sjeverac i sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, na srednjem sjeverozapadnjak i zapadnjak, a na krajnjem jugu prijepodne jugo. Desetak stupnjeva ili malo manje bit će na kontinentu, a od 9 do 14 stupnjeva uglavnom nedjelju ujutro na Jadranu. U gorju će se temperature kretati ispod 5 stupnjeva.

Na sjeverozapadu zemlje oborine u nedjelju ponegdje mogu i potpuno izostati. No prema gorju bi zato mogla biti i obilnija, očekuje se čak do 80 litara kiše. Bit će svježe uz sjeveroistočnjak i najviše 15 stupnjeva u zraku.

Temperatura od 14 do 16 stupnjeva će obilježiti poslijepodne u Slavoniji. Kiša će biti rjeđa na krajnjem istoku nego zapadnije i u Posavini, no pokoji pljusak zapravo može biti posvuda.

U Gorskoj Hrvatskoj moguća je obilnija kiša a u višim predjelima i nešto snijega. No snijeg se neće dulje zadržavati. Izraženije oborine vjerojatnije su u prvom dijelu dana. Jačih pljuskova može biti i na sjevernom Jadranu, osobito u riječkom zaleđu. Prolazno će zapuhati umjerena i jaka bura. Temperatura će na moru biti od 12 do 15 stupnjeva, a u gorju većinom između 5 i 10 stupnjeva.

Slično vrijeme će biti i u Dalmaciji, vrijeme će biti dosta promjenjivo uz lokalne pljuskove i ponegdje izraženiju kišu. Ujutro na sjeveru i u zaleđu, a poslijepodne na jugu. Puhat će zapadnjak i sjeverozapadnjak, temperatura će biti između 15 i 18 stupnjeva.

Neće biti posve stabilno ni idućih dana. Pljuskovi su mogući u utorak, a nešto rjeđe sredinom tjedna, koja za sad izgleda najpovoljnije. Nakon osvježenja, tad će nas ponovno sunce malo i zagrijati.

Na Jadranu još u utorak možete očekivati mjestimične pljuskove. U srijedu također ali rjeđe i to uglavnom lokalno u poslijepodnevnim satima sok će u četvrtak pljuštati samo na sjevernom Jadranu. Svih ovih dana bez izraženijeg vjetra i sredinom tjedna svakako opet toplije vrijeme.

Stanje na cestama u 7 sati

Iz Hrvatskog autokluba rano jutros javljaju da je zbog vjetra samo za osobna vozila otvorena dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, a na Jadranskoj magistrali Novi Vinodolski-Senj (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Magla smanjuje vidljivost na autocesti A1 između čvorova Zadar 2 i Skradin. HAK upozorava i da su mogući odroni, a vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog prometne nesreće na autocesti A3 u blizini odmorišta Brodski Stupnik u smjeru Lipovca promet ide po dvije prometne trake

Zbog oštećenog slivnika na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na čvoru Čavle u smjeru Zagreba promet teče usporeno uz ograničenje brzine 40 km/h.

Zbog skliskog kolnika na autocesti A7 Rupa-Žuta Lokva u tunelu Trsat u smjeru GP Rupa promet teče usporeno uz ograničenje brzine 50 km/h.

Kolona teretnih vozila na autocesti A3 Bregana-Lipovac pokraj naplatne postaje Bregana u smjeru Slovenije proteže se oko 2 km.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene