Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Sunce ili kiša? Meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend, u vremenskoj prognozi Dnevnika Nove TV otkrio je meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Kiša u travnju je normalna, redovita, a za prirodu i poželjna pojava. U prosjeku se javlja svaka dva do tri dana...

I sve češće to bude u obliku kraćih pljuskova koji padaju iz grudastih oblaka, cumulusa i cumulonimbusa, a sve rjeđe to bude ona dugotrajna slaba kiša iz slojevitih oblaka koji prekrivaju velik dio nebeskog svoda, kao zimi.

Ipak, mnogima je drago kad nas baš za vikend obasjaju sunčeve zrake, a kiša bude na rasporedu u ponedjeljak što je upravo sada slučaj.

Sinoptička situcija – imamo anticiklonu nad velikim dijelom Europe, južne, središnje i istočne, a ciklone i fronte koje donose oblake i kišu, dalje su na zapadu i polako nam se primiču, ali sva sreća da imamo Alpe - tu će malo zapeti i usporiti.

Vrijeme ujutro

Stoga će subota početi suncem. Ujutro će u većini zemlje biti pretežno vedro. Samo će lokalno na kopnu biti kratkotrajne magle. Najveća vjerojatnost za nju je u Moslavini, Kordunu i Lici, osobito duž Save i Une, ali može je biti i u Zagorju i Međimurju. Najdulje će se zadržati do 9 sati.

Kako ćemo se približavati podnevu, tako će na nebu biti malo više oblaka u kopnenim krajevima, ali i dalje ostaje sunčano.

U unutrašnjosti će jutro biti bez vjetra, ali pomalo svježe, između 4 i 7 stupnjeva. Na obali ugodnijih 12, 13 uz slabu do umjerenu buru.

Vrijeme poslijepodne

Poslijepodne će u središnjoj Hrvatskoj biti sunčano, uz malu do umjerenu naoblaku. Zatim će se predvečer razvedravati. Puhat će slab jugoistočni vjetar, a temperatura će biti oko ugodnih 21 Celzijev stupanj.

I u Slavoniji pretežno sunčano i ugodno, rano popodne uz malo oblaka, a nakon 17 sati razvedravanje. Vjetar će biti slab, istočnih smjerova, a temperatura će rasti do 20, 21.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić Jeste li znali? Iskorak vremenske prognoze: Više nam neće otkrivati samo kakvo će vrijeme biti

U Istri, Primorju i na Kvarneru pretežno vedro, samo uz malo visokih, prozinih oblaka. Zapuhat će slab do umjeren maestral koji će, kao i obično, sa zalaskom sunca oslabjeti. Temperatura oko 21.

U gorskoj Hrvatskoj sunčano, uz umjerenu naoblaku. Rijetko je moguć poneki kraći pljusak, osobito u Lici. Temperatura ugodnih 17 do 20 stupnjeva.

I u Dalmaciji sunčano - na obali pretežno vedro, a u unutrašnjosti uz malo oblaka. Manja je i mogućnost za pljuskove nego u četvrtak i petak, međutim ponekog može biti uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, između 12 i 17 sati. Puhat će umjeren maestral, do zalaska sunca. Temperatura 21 uz obalu te 24 u unutrašnjosti.

Vrijeme sljedeća tri dana

U nedjelju će u unutrašnjosti još biti sunčano i toplo, ali poslijepodne postupno uz sve više oblaka. Uglavnom će to biti oni visoki i tanki, cirrusi, koji se sve više šire nebom kad najavljuju promjenu.

A ta promjena stiže dan kasnije, u ponedjeljak kad će često biti kiše, mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Temperatura će se također osjetno sniziti, pa će nakon 22 za vikend, početkom tjedna biti 15 do 17.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Jeste li znali? Sateliti, brodovi, radari i zrakoplovi, što ih sve povezuje? Odgovor zna meteorolog Ivan Čačić

Slično i na obali. Nedjelja sunčana, no da se promjena uskoro sprema otkrit će izostanak maestrala, zatim sve više visokih, tankih oblaka i jugo koje će pomalo jačati.

Tako će u ponedjeljak biti oblačnije, svježije i kišovitije, uz pljuskove, grmljavinu i jače jugo – puhat će umjereno do jako. I utorak kako sada stvari stoji izgleda meteorološki dinamično - navečer uz jaku buru i tramontanu.

U svakom slučaju, vikend će nam u cijeloj zemlji biti sunčan i topao. Samo su rijetko mogući kraći pljuskovi, ponajprije u Lici i unutrašnjosti Dalmacije.

Zatim sljedeći tjedan promjenjivije - prva će polovina biti oblačnija, nestabilnija i svježija, u ponedjeljak će gotovo posvuda padati kiša, a vjerojatno i u utorak, no dotad ima još vremena pa uživajmo u suncu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene