Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snijeg ponovno pada uz obalu

U Gorskom kotaru minirali snijeg uz cestu: ''Postojala je opasnost od lavina''

Smrznut veliki slap na Plitvicama (Foto: Robert Labrović)
Smrznut veliki slap na Plitvicama (Foto: Robert Labrović) Robert Labrovi?
Aktualno Galerija Aplikacija Hrvatskih voda \'\'Vodostaji\'\' (Dnevnik.hr) Aplikacija Hrvatskih voda \'\'Vodostaji\'\' (Dnevnik.hr) Snijeg u Sisku (Foto: Nikola Cutuk/PIXSEL) Snijeg u Sisku (Foto: Nikola Cutuk/PIXSEL) Foto: Nikola Cutuk/PIXSEL Smrznut veliki slap na Plitvicama (Foto: Robert Labrović) Smrznut veliki slap na Plitvicama (Foto: Robert Labrović) Foto: Robert Labrovi? Smrznut veliki slap na Plitvicama (Foto: Robert Labrović) Smrznut veliki slap na Plitvicama (Foto: Robert Labrović) Foto: Robert Labrovi? +1 Smrznut veliki slap na Plitvicama (Foto: Robert Labrović) Galerija 1/6 >>
Iako je u srijedu provirilo sunce, temperature su i dalje u velikom minusu, osobito one jutarnje. Jučer je, ako izuzmemo planinske postaje, najhladnije bilo u Bednji, gdje je bilo minus 20, a najtoplije na Palagruži, gdje je bilo nula stupnjeva.

Županijska cesta prema Fužinama bila je zatvorena zbog opasnosti od lavine te je jutros održana i akcija rušenja snježnih nanosa. ''Postojala je opasnost da lavina snijega padne na cestu i ugrozi promet, ali i da padne na prugu koja prolazi tik ispod te prometnice. Došli smo na ideju da to probamo miniranjem, odnosno kontrolirano spustiti taj snijeg'', rekao je Goran Spoja, član uprave Ceste Rijeka.

Zbog zatopljenja se očekuje porast vodostaja

Pročitajte i ovo Promjenjivo oblačno vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Meteorolog otkriva što nas očekuje za vikend i kada ćemo moći spremiti kišobrane Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba

Iz Hrvatskih voda naglašavaju da je, ako uz zatopljenje sljedećih dana bude i kiše, moguć porast vodotoka te lokalno ugrožavanje manjih naselja na ugroženim područjima Gorskog kotara i Like.

DUZS je priopćio da je moguće postupno topljenje snijega, a samim time i porast vodostaja rijeka uz moguće uvođenje mjera obrane od poplava.

''Svi vodostaji u Republici Hrvatskoj su niski i trenutačno u domeni malih voda.

S obzirom na velike količine snijega, osobito na području Gorskog kotara i Like (Delnice 180 cm, Ogulin 120 cm, Slunj 109 cm, Gospić 70 cm, Karlovac 44 cm) i s obzirom na najavljeno zatopljenje za vikend i tijekom idućeg tjedna, očekivano će doći i do topljenja snijega te porasta vodostaja.

Prema trenutačnim prognozama, najavljeno zatopljenje na ugroženim područjima ipak bi trebalo biti postepenog karaktera, odnosno s očekivanim rasponom temperatura tijekom dana od nule do maksimalnih +10°C, a takvi uvjeti ipak ne bi trebali uzrokovati naglo topljenje snijega.

Ako se ostvare trenutačne prognoze, koje uz zatopljenje predviđaju i manje količine kišnih oborina do 30 mm, moguć je i nagliji porast vodotoka, osobito manjih bujičnih vodotoka, kao i lokalno ugrožavanje manjih područja naselja na ugroženim područjima Gorskog kotara i Like. Također se očekuje i akumuliranje većih količina voda u Lipovom polju na području Kosinja, što je svake godine redovita pojava tijekom otapanja snijega s područja Velebita.

Zbog toga su sve službe Hrvatskih voda nadležne za obranu od poplava u stanju pripravnosti te se pozorno prati daljnji razvoj hidrometeoroloških prilika, a po potrebi poduzimat će se odgovarajuće mjere na terenu. Hrvatske vode u stalnom su kontaktu s Državnim hidrometeorološkim zavodom i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, a u slučaju promjena vremenskih prilika i naglog zatopljenja ili većih kišnih oborina od trenutačno prognoziranih, zatražit će se sudjelovanje i drugih sudionika u obrani od poplava.

Prema trenutačnoj hidrometeorološkoj prognozi, ne očekuje se porast vodostaja ni velikih rijeka Save i Kupe do razina koje bi mogle ugroziti naselja uz područja tih rijeka“, priopćili su iz Hrvatskih voda.

Kako biste se u realnom vremenu informirali o vodostajima rijeka u svojoj blizini, možete korisiti aplikaciju Hrvatskih voda. Također, aplikacija vas, ako se odlučite za tu opciju, može notifikacijom obavijestiti o promjenama vodostaja.

Smrznut veliki slap na Plitvicama (Foto: Robert Labrović) Aplikacija Hrvatskih voda \'\'Vodostaji\'\' (Dnevnik.hr)

Policija pomaže građanima zametenima snijegom

U Rijeci od devet ujutro pada snijeg koji se počeo hvatati i za tlo. Zabijelio je Prigrad.

Vremenske nepogode na cijelom području Gorskog kotara, pa tako i na području Vrbovskog, iziskuju zajedničko djelovanje svih interventnih i drugih službi, kako bi ovih dana donekle olakšali svakodnevni život stanovništvu toga kraja.

Policijski službenici Policijske postaje Vrbovsko tijekom obilaska područja uz državnu granicu s Republikom Slovenijom uočili su da je građanima potrebna pomoć u čišćenju snijega, dopremi ogrjevnog drva i drugih potrepština.

Jučer su obišli domaćinstva u naseljima Štefanci i Goršeti te radi pružanja potrebne pomoći starijim i nemoćnim stanovnicima ovih mjesta policijski službenici kontaktirali su nadležnu službu Grada Vrbovskog i načelnika općine Brod Moravice.

Očišćena je lokalna cesta Blaževci-Goršeti, a preostalih tristotinjak metara do kuća te ispred i oko obiteljskih kuća 85-godišnjakinje i 90-godišnjakinje u naselju Goršeti, snijeg su pomogli očistiti policijski službenici iz Vrbovskog.

Nakon čišćenja snijega iz gospodarskih zgrada – drvarnica, do kojih je zbog visine snijega oko jednog metra bio neprohodan put spomenutim građankama donijeli su ogrjevna drva te im i na taj način pomogli da lakše prebrode ove vremenske nepogode.

Snijeg u Puli i okolici

U cijeloj Istri pada slab snijeg, pa čak i uz obalu, gdje je primjerice u Puli i okolici došlo do stvaranja tanjeg snježnog pokrivača.

Prema podacima istarskog meteorološkog portala Istramet, oborine će jačeg intenziteta biti u drugom dijelu dana. Poslijepodne je u unutrašnjosti Istarske županije izgledno stvaranje snježnog pokrivača višeg od 5 cm, dok će uz obalu snijeg postupno okrenuti na susnježicu i kišu.

Na rizik od ledene kiše upozoravaju iz Bina-Istre, čije su zimske ekipe na Istarskom ipsilonu tijekom noći preventivno posipavale cijelu dionicu radi što bolje pripreme ceste.

"Tijekom dana bit će mobilizirana cijela naša zimska služba, imat ćemo angažirano 12 kamiona ralica za čišćenje snijega i posipavanje dionica. Na taj način bit će kontinuirano osigurana pokrivenost od jednog kamiona za svakih 13 kilometara Istarskog ipsilona. Maksimalno ćemo biti prisutni, a na Istarskom ipsilonu moći će se prometovati isključivo uz obveznu zimsku opremu, što će, prema najavama, policija posebno kontrolirati", rekao je direktor Bina-Istre Christian Santaleza.

Vozačima je poručio da s obzirom na očekivane poteškoće u prometu, odgode svoje putovanje ili ne kreću na put bez zimske opreme na vozilu.

Policijska uprava istarska nije zabilježila većih poteškoća u prometu, ali poziva vozače na pojačani oprez.

Snijeg ponovno pada u Dubrovniku

Nakon kratkotrajnog razvedravanja u srijedu, u četvratak je na pojedinim predjelima županije ponovno počeo padati snijeg.

Prema podacima koji su dostavljeni Stožeru za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije na Pelješcu i Korčuli su proglašeni zimski uvjeti, a na terenu su po dvije ekipe koje obavljaju posipanje ceste sa solju zbog najavljene ledene kiše. Snijeg pada i u Konavlima no zasada se zadržava samo na Konavoskim brdima gdje su na snazi zimski uvjeti.

U Dubrovniku je posipanje napravljeno jučer, a danas su posute županijske ceste u Dubrovačkom primorju. Na predjelu Neretve ceste su posute sinoć, a na zbirnim točkama diljem županije čekaju pripremljeni kamioni za daljnje intervencije, javio je Stožer za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije.

Jutros počeo padati snijeg u Splitu

Slab snijeg počeo je padati u Splitu oko 9 sati, no ne zadržava se na tlu, za sada nema dojava o problemima u prometu, a iz Gradske uprave upozoravaju kako postoji mogućnost pojave ledene kiše.

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela podsjetio je da je prema najavama meteorologa četvrtak zadnji dan zimskih uvjeta na području grada Splita, no da je tijekom jutra moguća opasnost od pojave ledene kiše i poledice.

Gradske komunalne službe spremne su za djelovanje i već djeluju u onim područjima grada gdje je to potrebno, dodao je.

Smrznut veliki slap na Plitvicama (Foto: Robert Labrović) Aplikacija Hrvatskih voda \'\'Vodostaji\'\' (Dnevnik.hr)

"Pozivam građane na pridržavanje danih uputa kao i proteklih dana; dakle, da ne izlaze iz svojih domova bez potrebe, a oni koji izlaze neka se primjereno odjenu. Vozače upozoravamo na moguću poledicu te ako nemaju vozila sa zimskom opremom, neka koriste javni gradski prijevoz koji funkcionira u svim dijelovima grada bez ograničenja", rekao je Vela.

U Splitu je jutros u 9 sati izmjerena temperatura od 2 stupnja, no zbog vjetra osjećaj je -3 Celzijeva stupnja. Vjetar, istočni i jugoistočni, puše 20 kilometara na sat, a vidljivost je osam kilometara, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Jutro u debelim minusima

U sedam sati ujutro u Belom Manastiru je izmjereno -23, u Bednji  -21,7, u Slatini - 21, a Virovitici -19 stupnjeva. Zagreb se probudio na -11,2, Krapina na -15,5, a Gospić na -12 stupnjeva.

Hladnoća nas čeka nas i danas, a onda će polako, ali sigurno postajati toplije. Danas će, osim jutarnjih minusa, poslijepodne padati i slab snijeg. Na Jadranu će većinom biti susnježica, a na krajnjem jugu kiša.

Ujutro će opet u većini zemlje biti nešto sunca, osim na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, gdje će prevladavati oblačno, uz povremen slab snijeg. Svugdje će biti hladno, uz temperature i do minus 20 stupnjeva, a na Jadranu do minus sedam, osim u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, gdje će biti i minus 10.

Poslijepodne nas u središnjoj Hrvatskoj čeka promjena vremena. Od sredine dana prevladavat će naoblačenje uz povremen i slab snijeg, koji će prvo pogoditi karlovačko i sisačko područje.

Istočni dio zemlje poslijepodne će također uglavnom biti oblačan, a u zapadnoj Slavoniji bit će i slabog snijega. I dalje će biti hladno, uz temperaturu od minus pet do minus tri stupnja.

Oblačno vrijeme i slab snijeg prevladavat će u gorju i na sjevernom Jadranu, ali će prema večeri postupno zatopljavati, zbog čega će na Jadranu snijeg prelaziti u susnježicu i kišu. Puhat će slaba bura.

Na jugu, u Dalmaciji, također će biti pretežno oblačno uz susnježicu ili slab snijeg, a u unutrašnjosti Dalmacije prolazno je moguća i kiša koja se smrzava na tlu.

U petak i u subotu očekuje nas slično vrijeme. Većinom će padati kiša, a ponegdje i susnježica. Još uvijek postoji opasnost od kiše koja se ledi pri tlu, a tek bi u nedjelju temperature konačno trebale posvuda biti iznad nule. Bit će pretežno sunčano i, kako sada stvari stoje, neće biti kiše ni snijega.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene