Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VLADAVINA HLADNOĆE

Doznajte kad će konačno popustiti hladnoća koja već danima stišće Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Makar i s malim zakašnjenjem, utješan je svaki pa i nesiguran putokaz prema toplijem vremenu. Dotad vjerujte u ono što vidite i ćutite pa se zato za petak prikladno zimski odjenite!

Budimo iskreni i nepristrani. Mnogi nestrpljivo očekuju svršetak ovogodišnjeg siječnja koji je hladnoćom sjekao dah i trošio drva za ogrjev. Na Jadranu su povremeno za to područje nesnosna hladnoća i nepriličan snijeg bili začinjeni i osnaženi zastrašujućim udarima orkanske bure. Obistinila se dalmatinska pučka mudrost, zasjenjena proteklim toplim zimama: "Nijednu zimu nije vuk izio!"

Vladavina hladnih kopnenih anticiklona nastavit će se - bilo nam to drago ili ne - do svršetka mjeseca. Nejake i udaljene sredozemne ciklone mogu samo kratkotrajno malo zanovijetati i ublažiti ledeni dah već umišljenih anticiklona. No, strpite se: veljača će promijeniti takvo stanje!

Kad se prisjetimo nemile studeni o Svetome Vinku, onda nam se i tekuće ublažavanje hladnoće čini zatopljenjem. Međutim, priroda priprema još jedno siječanjsko zahlađenje, što ćemo ga zamijetiti već u petak po jakome jutarnjem mrazu, a mraza će biti i u obalnom području Jadrana, gdje će uz to u noći i ujutro još puhati umjerena bura.

Nakon takva jutra ni nejako ili zubato sunce, koje će se valjda pokazati, neće danju poželjno ugrijati zrak, jer će temperatura u središnjoj Hrvatskoj jedva dosegnuti Celzijevu ništicu, i to ne posvuda. Pješaci zato neka biraju osunčanu stranu ulice. U Slavoniji, Baranji i Srijemu uzoran zimski dan, kakav priliči najhladnijem mjesecu u godini. Bit će hladnijji, a ponegdje i maglovitiji nego u središnjoj Hrvatskoj.

U Istri i na Kvarneru zasigurno se neće žaliti na izostanak olujne bure, jer su je proteklih dana, a i cijeloga siječnja, imali napretek. U gorskoj Hrvatskoj neće toliko prigovarati preniskoj temperaturi, jer su kao brižni gospodari pripremili drva za ogrjev, i više nego što treba.

U Dalmaciji će u petak sunce u većem dijelu dana grijati, onoliko koliko to može, a to nije mnogo, pa zato ni najviša popodnevna temperatura neće zamjetno premašiti skromnih 10 stupnjeva. Malo bure, uglavnom prije podne, neće bitno pokvariti ugođaj razmjerno lijepog dana.

Tijekom vikenda na kopnu ni kiše ni snijega, ni jakoga vjetra, ali bismo mogli prisegnuti u mjestimičnu prisutnost magle. Subota se čini najhladnijom. Mogla bi vas ugrijati obavijest da će postupno zatopliti pa će sredinom sljedećeg tjedna popodnevna temperatura dosegnuti čak deset Celzijevih stupnjeva.

Na Jadranu subota sunčana, u nedjelju prolazno oblačnije. Bez jakoga vjetra!

Je li taj nagovještaj toplijih dana na tragu pučke računice iz Međimurja o svršetku najjače zime oko blagdana Obraćenja svetog Pavla? Makar i s malim zakašnjenjem, utješan je svaki pa i nesiguran putokaz prema toplijem vremenu. Dotad vjerujte u ono što vidite i ćutite pa se zato za petak prikladno zimski odjenite! A tko vam može zabraniti lijepe snove o proljeću?

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene