Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak za Dnevnik Nove TV iznio je kritike na račun rada HEP-ove uprave.


Zlatku Koračeviću, inače HNS-ovcu i jako dobrom prijatelju Radimira Čačića, Vrdoljak zamjera zastoj investicija i svih velikih projekata. Prema klimi u HNS-u, čini se kako Zlatko Koračević gubi podršku stranke.

Vezani članci Slika nije dostupna HEP dobio konkurenciju iz Slovenije, pogledajte koliko možete uštedjeti! Slika nije dostupna Osijek uskoro dobiva 450 milijuna eura vrijednu elektranu na plin

Ministar gospodarstva nije zadovoljan poslovanjem HEP-a. Završena godina u plusu od 72 milijuna kuna kojom se hvalio predsjednik uprave, Vrdoljaku nije dovoljna. 'Ocjena dobiti javnih poduzeća nije cilj njihova postojanja i stvaranje dobiti nije dobra jer ako imaju preveliku dobit onda su preskupi, trebaju pojeftiniti našim građanima uslugu koju pružaju. Više je investicija trebalo biti i krenuti u realizaciju kapitalnih projekata', kaže Vrdoljak.

Uprava HEP-a obećavala je da će realizirati više od tri milijarde kuna investicija, tvrde u ministarstvu, a ostvarena je gotovo milijarda manje. Na pitanje zašto se nije išlo u realizaciju kapitalnih investicija, predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević odgovara: 'Sve naše kapitalne investicije zahtijevaju vrijeme i odgovornost u smislu pripreme. Na tome smo intenzivno radili ove godine. Nismo mogli smanjiti rok od 14 mjeseci jer je studija zapela u Ministarstvu okoliša i da se to prepolovilo, sigurno da bismo sad bar šest mjeseci s tom investicijom bili naprijed.'

>> Direktor HEP-a opovrgava da mu spremaju otkaz: Kaj se uspješni smjenjuju?

Koračević do ljeta planira uz otpremnine otpustiti oko 1.500 ljudi. U ministarstvu zamjeraju što plan restrukturiranja već nije napravljen. 'Ne bojim se smjene, rezultati koje smo objavili govore o uspješnosti rada uprave. O smjeni uopće i ne razmišljam', napominje Koračević.

'Tu subjektivnost je li netko dobar ili loš treba izbaciti i uhvatiti se stručnih i ozbiljnih pokazatelja. Kad se uhvatimo i ocijenimo, znat ćemo koji je sljedeći korak', kaže ministar Vrdoljak na pitanje o mogućoj Koračevićevoj smjeni.

Zlatko Koračević je, inače, jako dobar prijatelj Radimira Čačića. Odlaskom Čačića iz Vlade postavlja se pitanje odlazi li i Koračević iz HEP-a. 'Krivi potpuno dojam, na osnovu kojih činjenica se tako nešto može zaključiti?', pita ministar Vrdoljak na postavljeno mu pitanje o dojmu da stranku i tvrtke čisti od ljudi svog prethodnika. 'Ono što se događa je razvojni proces ministarstva', dodaje.

'Mislite li da je problem u tome i što ste prijatelj Radimira Čačića? - To uopće ne mislim. Prijatelj sam Radimira Čačića i Ivan je prijatelj Radimira Čačića i Čačić je prijatelj Ivanov i moj prema tome...', kaže Zlatko Koračević.

Hoće li Koračević biti smijenjen moglo bi se znati kroz tri tjedna. No, činjenica je da su ministri Linić i Vrdoljak na jednoj strani, a Koračević sam na drugoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook