Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Vodicama je danas otvoren Akvarij i muzej pomorske tradicije, prvi takve vrste u Šibensko-kninskoj županiji. Projekt koji je potaknuo privatni poduzetnik Ivo Pelajić vrijedan je 6,6 milijuna kuna.


Dio novca vlasnik je osigurao zajmom pribavljenim preko županijskog Centra za poduzetništvo.  

Vezani članci PR Aktivna Hrvatska i u desetoj jubilarnoj sezoni vježba s građanima Vodica Kićenje božićnih drvaca - 6 Daleko smo od Badnjaka, ali prodaja božićnih drvaca je već počela. No, cijena im je viša nego prošle godine

Arheološka građa muzeja u Vodicama posuđena je iz Muzeja grada Šibenika, a dio je vlasništvo privatnih skupljača, rekao je Pelajić. 

Istaknuo je da muzej sadrži stare ribarske alate, brodske makete, ali i predmete pronađene na podmorskim arheološkim nalazištima koji datiraju od 3. stoljeća prije Krista do srednjeg vijeka. 

"Akvarijski dio se sastoji od 18 jedinica, 50 vrsta riba i 150 riba isključivo jadranskih, koje su razvrstane po staništima u plitkom i dubokom moru", naglasio je Pelajić.

Riječ je o ribama koje većinom možemo naći u šibenskim, vodičkim i kornatskim vodama, dodao je. 

Akvarij i muzej pomorske tradicije nalazi se na dvjema etažama na ukupno oko 300 četvornih metara prostora. 

Do sljedeće turističke sezone Pelajić kani proširiti zbirku na konačnih 640 metara, a u tome očekuje pomoć ministarstava kulture i mora, turizma, prometa i razvitka te grada Vodica i Šibensko-kninske županije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju