Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofa za poljoprivrednike

Baš kad su najslađe: Voda se povukla, ali proizvođači još zbrajaju štete - "Odnijelo nam je sve što smo radili cijelu godinu"

Aktualno Galerija Vrgorački poljoprivrednici zbrajaju štetu - 1 Vrgorački poljoprivrednici zbrajaju štetu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vrgorački poljoprivrednici zbrajaju štetu - 2 Vrgorački poljoprivrednici zbrajaju štetu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vrgorački poljoprivrednici zbrajaju štetu - 3 Vrgorački poljoprivrednici zbrajaju štetu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vrgorački poljoprivrednici zbrajaju štetu - 4 Vrgorački poljoprivrednici zbrajaju štetu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vrgorački poljoprivrednici zbrajaju štetu - 5 Galerija 1/5 >>
Sezonu branja jagoda kad su najzrelije, u Vrgorcu je prekinula velika poplava, zbog čega uzgajivači zbrajaju goleme štete. Stradali su i nasadi vinove loze, krumpira, voćke. Za projekt odvodnog tunela – kojim bi se dugoročno riješio njihov problem – još nije napravljena ni projektna dokumentacija.

Baš kad su najslađe i u vrhuncu sezone, vrgoračke jagode našle su se pod vodom.

"Četvrto branje trebalo je početi. U to je došla ta voda i odnijela nam je sve što smo radili cijelu godinu. Pet tisuća sadnica jagoda, šteta je deset tisuća eura", rekla je Blaženka Roglić.

Preostaje im samo zbrojiti štetu nakon što se poplava povukla. Andrijin unuk je mladi češnjak spašavao skokom u poplavljeno polje.

"U donje gaće se skinuo i vadio i vadio i spasio. Donekle ga je spasio, ali još bi on narastao veći, ali nije mu dalo", ispričao je Andrija Dropulić reporteru Dnevnika Nove TV Ivanu Kaštelanu.

Pročitajte i ovo Prodaja jagoda Ostavila i ceduljicu Potez prodavačice jagoda oduševio kupce, ono što su napravili vraća vjeru u ljude: "Nisam ni sumnjala"

Prirodna nepogoda ispraznit će i podrume vrgoračkih vinara.

"Devedeset posto vinograda mi je bilo pod vodom. Voda se velikim dijelom povukla, vratila se u svoje korito. Trenutno radimo na sanaciji i pljevidbi loze", rekao je Marko Kalajžić.

Vlasnici OPG-ova zbog situacije u kojoj su se našli očekuju financijsku pomoć, a na koju mogu računati nakon što se proglasi prirodna nepogoda.

"Popisati zatečeno stanje, podnijeti zahtjev Splitsko-dalmatinskoj županiji i nema nikakvog problema mi ćemo takvu odluku i donijeti", rekao je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

Pročitajte i ovo Provjereno: Poplave - 6 Donosi Provjereno Svake godine ista priča i potresne slike, a pomaka nema: "Ovo nam je treća poplava u šest mjeseci"

Dugoročno rješenje izgradnja je odvodnog tunela kojim bi se riješio problem viška vode o kojem obećanja slušaju već generacijama.

"Obećavaju oni to dugo, ali ne vjerujem ja da će to biti", rekao je Dropulić.

Kao novi rok postavljen je kraj 2027. godine. Iz Hrvatskih voda u ponedjeljak su poručili da je u tijeku postupak utjecaja na okoliš, nakon čega slijedi izrada projektne dokumentacije. Procijenjena vrijednost radova je više od 13 milijuna eura.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene