Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani prijavljuju štetu

Varaždinski župan proglasio dvije prirodne nepogode: Šteta iznosi nekoliko desetaka milijuna

Anđelko Stričak
Anđelko Stričak Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix
Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u srijedu je proglasio dvije prirodne nepogode u toj županiji i to nepogodu od poplava za četiri grada i 19 općina, te od klizanja i odronjavanja zemljišta za pet gradova i 15 općina, a prema prvim procjenama, ukupna šteta iznosi oko 41 milijun eura.

O proglašenju prirodne nepogode od poplava odluka je donesena je za Ivanec, Lepoglavu, Novi Marof i Varaždinske Toplice te za općine Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Cestica, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Klenovnik, Ljubešćica, Mali Bukovec, Maruševec, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec Bartolovečki, Vidovec, Vinica i Visoko.

Za većinu tih gradova i općina donesena je i odluka o proglašenju prirodne nepogode - klizanje, tečenje, odronjavanje i prevrtanje zemljišta.

Pročitajte i ovo Propala cesta - 4 Nakon poplava Zastrašujući prizori urušenih cesta diljem zemlje: "Jako je prometno i opasno"

Ta je prirodna nepogoda proglašena: Ivanec, Lepoglava, Novi Marof, Ludbreg i Varaždinske Toplice te za općine Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Cestica, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Klenovnik, Ljubešćica, Maruševec, Vidovec, Vinica i Visoko.

Prema prvim procjenama, sveukupna šteta od dvije prirodne nepogode u Varaždinskoj županiji iznosi 40.945.899,79 eura.

Župan Anđelko Stričak rekao je da je zbog klizanja, tečenja, odronjavanja i prevrtanja zemljišta od 7. svibnja do 17. svibnja zabilježena velika materijalna šteta na poljoprivrednom i građevinskom zemljištu, stambenim, poljoprivrednim i poslovnim građevinama, opremi, javnoj infrastrukturi i cestama.

Pročitajte i ovo Klizište na cesti Utjecaj poplava FOTO Otvorila se zemlja: Pogledajte ogromno klizište na važnoj prometnici u Slavoniji

"Prve procjene su da ukupna šteta iznosi 24.040.000 eura. Zabilježene su i velike štete od poplava, koje prema prvim procjenama ukupno iznose 16.605.899,79 eura", dodao je.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni građani štetu trebaju prijaviti u roku od osam dana od proglašenja prirodne nepogode općinskom ili gradskom povjerenstvu, dok gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća.

Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana, stoji u priopćenju Varaždinske županije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene