Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentator utrke wings for life

Svestrani novinar Vlado Boban o svom poslu: ''Imaš mogućnost upoznati ljude koji inspiriraju milijune. To je privilegij''

Vlado Boban (Foto: PR) - 2
Vlado Boban (Foto: PR) - 2 Foto: PR
DNEVNIK.hr i Nova TV ove godine ponovno svojim gledateljima donosi prijenos globalne humanitarne utrke "Wings for Life World Run", a glas sportskog reportera Dnevnika Nove TV Vlade Bobana opet će gledatelje voditi kroz utrku.

Vlado je na Novu TV došao 2008. godine i od tada je dio najjače sportske ekipe u zemlji. Ovaj svestrani novinar i ove će godine komentirati zadarsku utrku Wings for Life World Run, a za DNEVNIK.hr otkrio je koji su najveći izazovi komentiranja uživo te kako se pripremiti za nekoliko sati koje će provesti u komentatorskoj kabini.
 

Pročitajte i ovo Mia Kovačić i Vlado Boban Trčati za one koji ne mogu Odbrojavanje do utrke Wings for Life: "Ovdje se već danas skupila nevjerojatna energija" Ivana Ivančić o utrci Wings for Life Samo ljubav Ivančić o utrci Wings for life: "Mislim da tamo neće biti nitko tko nije punog srca"

Inače komentiraš i UFC borbe, a sada ćeš ponovno biti komentator i za Wings for Life World Run. Što bi izdvojio kako najveći izazov komentiranja uživo? Općenito, kakve sve izazove sa sobom nosi sportsko novinarstvo?

Najveći je izazov što se osjećaš kao dio tog cijelog natjecanja. Malo izlizano i zvuči kao floskula, ali je tako. Pogotovo kada su borbe u pitanju jer kada sijevne neki nokaut, ni mi često ne možemo kontrolirati svoje decibele. Ali to je ljudski. Kada sve zbrojiš i oduzmeš, sport je emocija. Moji sukomentatori i ja nismo lišeni toga.

Sportsko novinarstvo posao je koji nije dosadan. Ima nekih špranci koje se ponavljaju, ali nosi neku posebnu draž sa sobom. Općenito, novinarstvo je još jedan od rijetkih rock 'n' roll zanata, pogotovo ovaj terenski dio, reportažni, na ulicama, koji najviše volim. Ganjanje rokova, otkazivanje gostiju, improviziranje, smirenost kada je stres u pitanju, sve su to neki sitni izazovi ovoga posla. Uostalom, nudi ti mogućnost da upoznaš svjetske face i ljude koji inspiriraju milijune. To je privilegij.
 

Kako se pripremaš za posao komentatora? Po čemu se razlikuju komentiranja nekih sportskih događanja od utrke kao što je Wings for Life?

Recimo da mi trebaju dva dana priprema. Uzmem ogromnu skriptu, dođem na prijenos s valjda 50 listova papira, informacija i podataka. Uvijek je lakše kada se dobro pripremiš. Najteži je ovaj posljednji dio kada ostane nekoliko trkača ili fenomenalni sportaš s invaliditetom Aron Anderson i onda se utrkuju više od 80 kilometara i ne posustaju, a ti nešto trebaš stalno govoriti. Iza tebe je već 5 sati prijenosa i tu je jako teško biti koncentriran da ne lupetaš gluposti, a meni je to u krvi.


Imaš li kakvu poruku ohrabrenja za sve one koji će ove godine trčati utrku WFL?

Ništa posebno. Želim svima lijepo vrijeme i puno dobre energije. No sve to ljudi ionako donesu u Zadar. Biti dio ove utrke zaista je nešto posebno jer se natječu protiv ''pola svijeta''. Samo neka uživaju.
 

Vrlo si svestrana osoba. Osim novinarstvom, baviš se i snimanjem dokumentarnih filmova, kvizovima, a voliš i pisati. Možeš li nešto od svega toga izdvojiti kao neku svoju najveću strast i zašto baš to?

Da, odradim i poneku smjenu kod roditelja u obiteljskom kafiću i imam svoju radijsku emisiju, pa tako zatvaram nekoliko branši (smijeh). Autor sam nekoliko dokumentaraca, uskoro izlazi jedan novi sportski. Godinama sam pisao za GOL.hr i jednu od najpopularnijih stranica na Facebooku 'Nogometne ikone' . Kada ulovim vremena, tu se izguštiram. Ipak, najveća mi je strast pisati reportaže s nekih putovanja, često se tu ispreplete neka sportsko-romantična priča. Pisanje mi je poseban, najveći gušt.

Ove godine će sa zadarskog poluotoka startati čak 9000 trkača ujedinjenih u cilju da svijet učine boljim. Start utrke uživo će se prenositi u nedjelju, 5. svibnja na Novoj TV od 12:30 do 13 sati, a cijela utrka uživo će se moći gledati na portalu DNEVNIK.hr. Iz Zadra će se uživo uključivati voditelji Valentina Baus i Dorijan Elezović, dok će Vlado Boban sa zanimljivim gostima na portalu DNEVNIK.hr komentirati tijek utrke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene