Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štiti osobne podatke

Vlada poslala Saboru konačan prijedlog zakona o zaštiti osobnih podataka: Ne smiju se prikupljati suvišni podatci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u petak održala telefonsku sjednicu s koje je u saborsku proceduru uputila Konačni prijedlog zakona o zaštiti fizičkih osoba u vezi s obradom i razmjenom osobnih podataka u svrhe sprječavanja, istraživanja, otkrivanja ili progona kaznenih djela ili izvršavanja kaznenih sankcija (EU).

Ovim Zakonom utvrđuju se pravila zaštite fizičkih osoba u vezi s obradom i razmjenom osobnih podataka od strane nadležnih tijela u svrhu sprječavanja, istraživanja, otkrivanja ili progona kaznenih djela ili izvršavanja kaznenih sankcija, uključujući i zaštitu od prijetnji javnoj sigurnosti i sprječavanje takvih prijetnji.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

Pravila o zaštiti fizičkih osoba primjenjuju se na obradu osobnih podataka automatiziranim sredstvima, kao i na ručnu obradu, ako su osobni podaci pohranjeni ili ih se namjerava pohraniti u sustav.

Zakonom se utvrđuje, stoji u obrazloženju, da svaka obrada osobnih podataka mora biti zakonita, poštena i transparentna u odnosu na fizičke osobe na koje se odnosi te provedena samo u svrhe određene zakonom, a one trebaju biti upoznate s rizicima, zaštitnim mjerama i pravima u vezi s obradom njihovih osobnih podataka i načinom ostvarivanja njihovih prava.

Osobni podaci trebaju biti primjereni i nužni za potrebe za koje se obrađuju, osobito treba osigurati da se ne prikupljaju suvišni osobni podaci i da se ne pohranjuju dulje nego što je nužno za potrebe za koje se obrađuju, a smiju se obrađivati samo ako se svrha obrade opravdano ne može postići drugim sredstvima, stoji u obrazloženju.

Zakonom se uređuje i da sva nadležna tijela na koja se primjenjuju njegove odredbe, odnosno voditelji obrade, omoguće ispitaniku ostvarivanje prava bez naknade i na lako dostupan način, osobito pravo na pristup osobnim podacima, njihov ispravak ili brisanje te ograničavanje obrade. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene