Neovlašteno korištenje osobnih podataka uskoro će se kažnjavati drakonskim kaznama.

Galerija


Za neovlašteno korištenje vaših osobnih podataka prekšitelji će se uskoro kažnjavati drakonskim kaznama. One se mogu popeti i do 20 milijuna eura ili 4 % godišnjeg prihoda.

Vezani članci Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Dinka Čuturu sa 4000 kuna Brzinomjer, ilustracija Vozači, oprez! Austrija uvela drastične kazne, možete ostati bez 5000 eura, ali i bez automobila

Riječ je o europskoj uredbi koja je izazvala pravu paniku među tvrtkama koje joj se sada moraju prilagođavati. Zbog toga će se otvarati i nova radna mjesta.

Kako tvrdi naš sugovornik Leon, postoje primjerice stranice koje bez njegovog dopuštenja dođu do njegove e-mail adrese, a onda bez da je on to odobrio prima njihove newslettere.

Za takva i slična nedopuštena korištenja osobnih podataka - od petog mjeseca kazne će biti drakonske. Prekršitelje će stajati i do 20 milijuna eura ili 4% godišnjeg prihoda.

Duge i nepregledne stranice pune pravnih termina prije davanja pristanka za pristup osobnim podacima - postat će prošlost.

Zagrepčanka Maša kaže da uvjete korištenja 99 posto ljudi samo prevrti i klikne da se slaže.

"Nikog zapravo nije briga za to, nitko ne čita, više je to nekako pro forme", smatra.

Uskoro dolaze nova pravila.

"To mora biti lako razumljivo, jednostavno sažeto, razumljivo prosječnoj osobi, razumljivo djetetu", objašnjava Sanja Silaj Zeman iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Moći će se i zatražiti informacije o tome - u koje se svrhe vaši podaci koriste, moći ćete dati prigovor ili zatražiti obustavu obrade podataka.

"Imat će pravo na prenosivost osobnih podataka u neke druge organizacije ili primjerice imat će pravo na brisanje, brisanje svojih osobnih podataka", kaže savjetnik za informacijsku sigurnost Marko Jertec.

Iznimne situacije

Ipak, postoje iznimne situacije kada će se osobni podaci moći koristiti bez velikih kazni.

"Situacija kada treba zaštititi javni, privatni interes, kada je u pitanju obrana ili vezano za istrage kaznenih djela", objašnjava Silaj Zeman.

Tvrtke će morati stalno provjeravati da nije došlo do curenja podataka. Mnoge će morati zaposliti i službenika za zaštitu osobnih podataka.

"GDPR će generirati ogromne investicije u IT -ju i generirat će iznimno velik val zapošljavanja", kaže Jertec.

Direktiva na snagu stupa 25. svibnja iduće godine.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr