Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Veliki interes kažnjenika: Uvode se stroži uvjeti za rad za opće dobro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država će osigurati 14 milijuna kuna za nabavu lijeka Dinutuximab beta Apeiron koji će dobiti djeca oboljela od visokorizičnog neuroblastoma.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na Summit Berlinskog procesa u Trstu koji je danas završio u Trstu a na kojem su sudjelovali vodeći čelnici EU. Kazao je kako je dobro da je Hrvatska za tim stolom, osobito zbog brojnih infrastrukturnih projekata koji se financiraju iz IPA-e, primjerice Koridora 5C.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

"Za nas je posebno bio relevantan posjet Ljubljani i razgovor s premijerom Cerarom o graničnom pitanju. Slovenija želi provesti odluku Arbitražnog suda, Hrvatska je na poziciji da presudu ne smatra obvezujućom i da ju ne namjerava primjenjivati. Pozitivno je da smo otvorili dijalog. U rujnu očekujem uzvratni posjet Cerara, sva otvorena pitanja stavit ćemo na stol jer ona opterećuju odnose dviju zemalja dugi niz godina. Kao Vlada nastojat ćemo u smirenom i razboritom dijalogu tražiti rješenja", poručio je Plenković. 

Pooštrava se primjena rada za opće dobro

Vlada je usvojila konačni prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona. Ministar Dražen Bošnjaković je kazao da je riječ o usklađivanju sa direktivama EU. Odnosi se na sankcije za zlouporabu povlaštenih informacija i zlouporabu tržišta kapitala.

"To su vrlo sofisticirana djela. Kod raspolaganja informacijama širimo krug osoba na koje se odnosi i dižemo sankcije. Kod zlouporaba tržišta kapitala također pooštravamo sankcije", kazao je Bošnjaković.

Pooštren je cenzus kad je riječ o radu za opće dobro koji je postao vrlo raširen način izvršavanja kazne. Ubuduće će se moći primjenjivati isključivo kod kazni do godine dane zatvora i 360 dnevnih dohodaka. Novim prijedlogom zakona redefinira se i zločin iz mržnje te se uvodi kategorija jezika kao motiva.

Promjene se uvode i za uvjetni otpust o kojem sada odlučuju i povjerenstvo MUP-a i sud. Od sada o tome će odlučivati samo sud.

Za lijek za teško oboljelu djecu 14 milijuna kuna

Vlada će u proračunu osigurati 14 milijuna kuna za nabavu lijeka Dinutuximab beta Apeiron koji će dobiti djeca oboljela od visokorizičnog neuroblastoma.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je kazao kako je lijek već u nabavi.

"Sredstva će biti osigurana u proračunu od najviše 14 milijuna kuna. Ministarstvo će ih dostavljati Klinici za dječje bolesti u Zagrebu sukcesivno", rekao je.

"Nadamo se da će biti pozitivnih učinaka od primjene ovih lijekova", poručio je Plenković.

Iz Banskih dvora već su najavili da će sav potreban novac za nabavku lijeka Dinutuximab beta Apeiron za oboljelu djecu biti osiguran iz državnog proračuna. Stručno povjerenstvo koje je osnovala Vlada temeljem analize zaključilo je da skupi lijek za sada može dobiti dvoje od sedmero oboljele djece.

Djeca na lijek čekaju već duže vrijeme, no ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je da ono nije toliko bitno.

Prihvaćen prijedlog Amerike

Vlada je prihvatila prijedlog Sjedinjenih Američkih Država koje su još početkom ove godine iskazale interes izgradnje poligona za helikoptersko slijetanje u četiri hrvatske bolnice koje bi oni financirali sa 450 tisuća dolara. Hrvatska će pak platiti PDV i troškove vanjskog nadzora u iznosu od milijun kuna. Poligone za helikoptersko slijetanje dobit će KBC Zagreb, KB Dubrava te bolnički centri u Karlovcu i Osijeku.  


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene