Premijer Andrej Plenković u Sisku
Premijer Andrej Plenković u Sisku Foto: DNEVNIK.hr

Vlada Republike Hrvatske se u četvrtak na svom Facebook profilu osvrnula na svoj dosadašnji rad i doprinos ljudima stradalima u potresu. Plenković odbacuje mogućnost da je Vlada nakon potresa zakazala, bila spora te da na terenu nema koordinacije.


''Na novčane donacije se već od ranije ne plaća PDV, a na današnjoj #sjednicaVRH najavljena je odluka kojom se i na donacije u obliku roba i usluga koje se isporučuju na područja pogođena potresom neće plaćati PDV. Ako je netko donirao robu ili usluge krajem prosinca, a podliježe Pravilniku o Općem poreznom zakonu ima vremena do 20. siječnja to evidentirati i neće morati platiti PDV. Izmjena će u Narodnim novinama biti objavljena sutra'', stoji u Facebook objavi.

Vezani članci Tomislav Ćorić Vlada otpisuje troškove za struju na Banovini, ali što je s onima koji nemaju ugovor s HEP-om? Ćorić: "Uputili smo poziv i drugim opskrbljivačima da se uključe" Radnici HEP-a popravljaju dovode struje u Banovini HEP reagirao zbog tvrdnji da na potresom pogođenom području vikendom ne rade: "Od dana potresa djelatnici rade bez pauze"

Što se tiče stanja na terenu, kažu kako svi koji žele siguran smještaj mogu ga dobiti i tvrde kako je to je osigurano od prvog dana. ''Naravno, iz razumljivih razloga, neki ne žele napustiti svoje domove i za njih svaki dan stižu novi kontejneri i kućice kako bi im se osigurao alternativni smještaj, bilo da se radi o državnim zalihama, donacijama ili međunarodnoj pomoći'', priopćili su iz Vlade.

 

''Vraćena je i struja, popravljaju se ceste i probijaju nove te se proširuje telefonski signal na ovim područjima kako bi se olakšala komunikacija, ali to je tek početak i još puno toga ostaje. Još jednom zahvaljujemo svim ljudima dobre volje i velikog srca koji žele i danonoćno pomažu onima čiji su domovi stradali. Štete su ogromne i ovo nije nešto što se može popraviti za odmah, ali svi koji su na terenu daju sve od sebe da se na sanaciji i pružanju pomoći radi uz najveću moguću hitnost'', zaključili su u objavi.