Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaka priča u kojoj se spominje poslovanje tvrtke kojoj je nekad na čelu bio Radimir Čačić izazove pozornost javnosti.


Vlada je tvrtku Coning izvlastila iz vlasništva vrlo atraktivnog zemljišta u Stinici kod Jablanca. Dat će im pola cijene od onoga koliko zemlja vrijedi i tamo izgraditi pristupnu cestu za trajektno pristanište. Coning će se žaliti.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Drama na moru: Pogledajte kako se trajekt bori s orkanskom burom Slika nije dostupna Za dlaku izbjegnuta tragedija: Sve zbog stotinjak metara ceste koju grade godinama!

>> Bivša Čačićeva tvrtka ide u stečaj

Iako problemi oko zemljišta postoje dugo, javnost je za njih doznala lani, kada je trajekt udario u rivu u Jablancu i zamalo izazvao tragediju. Tada se doznalo da u susjednoj Stinici postoji gotovo, moderno pristanište, ali nema pristupnu cestu. Zemlja je bila u vlasništvu tvrtke Coning. S Vladom HDZ-a nekadašnja tvrtka Radimira Čačića nije se mogla dogovoriti. A s novom će problem rješavati na sudu.

Zvuk radnih strojeva ponovno se širi Stinicom. Trotračna cesta za nigdje napokon će povezati trajektno pristanište s ostatkom svijeta.

'Ovo je promašena investicija. Ovdje nikada trajekt neće voziti. Nikada', smatra mještanin Ladislav Babić.

Unatoč protivljenju nekih mještana trajekti iz Jablanca na ljeto sele u Stinicu. Prije 8 godina odlučeno je da će se graditi novo pristanište koje je dovršeno u svibnju prošle godine.

'Ostalo je 250 metara ceste, odnosno prilaza luci 'visiti u zraku'. Što je po meni izuzetno neodgovorno i mi smo eto, napravili sve da se to za ovu sezonu privremeno napravi', kazao je Zdenko Antešić, zamjenik ministra prometa.

Cijelo vrijeme zaobilazio se ovaj dio zemljišta u vlasništvu bivše tvrtke Radimira Čačića.

'On je nekad bio dioničar kao i svi mi. Nakon toga je svoje udjele prenio na odvjetnički ured i sad nema ništa s nama', kazao je Stjepan Ptiček, predsjednik uprave Coninga.

Prema našem izvoru Coning je HDZ-ovoj Vladi nudio otkup prema procjeni njihova vještaka za 90 eura po četvornom metru. No, posao nikad nije obavljen.

'Od nastanka države Hrvatske vlast nas sustavno maltretira, vrši mobbing nad nama. Tako je i ovaj slučaj', tvrdi Ptiček.

Tek je Kukuriku Vlada pomicanjem granice pomorskog dobra stvorila preduvjet za početak postupka izvlaštenja. Određena cijena upola manja - 48 eura po kvadratu.

'S obzirom da se radi o prvom redu do mora mi ćemo ovo probati sudskim putem zatražiti veću cijenu', kaže predsjednik uprave Coninga.

Iako postupak izvlaštenja nije okončan Coning je dopustio da radovi na njihovu zemljištu krenu kako bi sve bilo dovršeno do početka turističke sezone. Naime nakon prošlogodišnje nesreće u susjednom Jablancu, vlast je napokon shvatila da trajekti i kupači ne idu zajedno. Stavljanje Stinice u funkciju postao je jedan od prioriteta.

'Cijeli projekt Stinice bi se trebao na fakultetima izučavati kako se ne treba raditi', istaknuo je zamjenik ministra prometa.

Ovom vatrogasnom mjerom preživjet će se sezona, a hoće li ovo ostati trajno rješenje ili još jedna u nizu propalih investicija, u ovom trenutku ne zna nitko.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju