Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog Vjekoslava Bevande

Režim graničnih prijelaza između Hrvatske i BiH će se mijenjati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda smatra da trenutni režim graničnih prijelaza s Hrvatskom za njegovu državu nije zadovoljavajući te da ga treba mijenjati.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine spremno je aktivno sudjelovati u rješavanju pitanja graničnih prijelaza s Hrvatskom jer je jasno da postojeći režim, zaključen ugovorom iz lipnja ove godine, ne zadovoljava potrebe BiH te je potrebno u pregovorima s Hrvatskom i EU doći do kvalitetnijih rješenja, kazao je u četvrtak u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Predsjednik Zoran Milanović U posjetu Usoru Milanović u BiH: "Hrvati trebaju biti ravnopravni, a zemlja treba postati članica EU"

On je novinarima u Sarajevu kazao kako je na temelju dosadašnje provedbe graničnog režima utvrđeno da on ne odgovara stvarnim potrebama.

>> Prelazak hrvatsko-slovenske granice po novom režimu!

'Četiri (bosanskohercegovačka) ministarstva nezadovoljna su postojećim ugovorom', kazao je Bevanda objašnjavajući kako je takva ocjena proistekla iz njegova zahtjeva za očitovanjem nadležnih tijela vlasti o postojećem ugovoru o graničnim prijelazima s Hrvatskom.

Inicijativu za izmjenu tog ugovora početkom kolovoza službeno je pokrenulo Predsjedništvo BiH s obrazloženjem kako je potrebno dogovoriti izmjene koje bi bile sukladne potrebama gospodarstva i stanovništva. Kao primjer isticani su problemi stanovništva koje gravitira ka graničnom prijelazu Metković, jer je tamo trenutačno u funkciji samo jedan prijelaz za međunarodni cestovni promet.

Bevanda je podsjetio kako je i prije Predsjedništva BiH osobno potaknuo preispitivanje ugovora o graničnim prijelazima, no istaknuo je i kako se u vezi s tim pitanjem mogu čuti brojne neutemeljene ocjene i informacije. Dodao je kako rasprave eksperata i iz Hrvatske i iz BiH 'često nemaju veze sa životom'.

'Ne bi trebalo zbog jeftinih političkih poena na lokalnoj razini davati obećanja koja možda neće biti ispunjena', upozorio je Bevanda. Potvrdio je kako za opremljene granične prijelaze poput onog Izačić-Ličko Petrovo Selo neće biti zapreka da ih se stavi u funkciju za robni promet kada se za to steknu uvjeti.

Pregovore o graničnim prijelazima Hrvatska i BiH vodile su još od 2008., a ugovor je potpisan u Bruxellesu u lipnju ove godine. Tim je ugovorom utvrđeno postojanje 30 prijelaza namijenjenih međunarodnom prometu, od čega je devet isključivo za cestovni promet putnika, pet željezničkih, devet za promet putnika i robe, četiri za promet putnika te voća i povrća te dva za promet roba biljnog i životinjskog podrijetla.

Utvrđeno je i dvadeset prijelaza za pogranični promet.

Komentirajući probleme s definiranjem granice između BiH i Hrvatske, Bevanda je u četvrtak kazao kako je to posao za državno povjerenstvo za granice te za Predsjedništvo i parlament BiH.

Bevanda je najavio i kako bi se tijekom listopada i početkom studenog trebale održati zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i vlada Hrvatske odnosno Srbije. 'U susretima s oba premijera dotakli smo se te teme i to je dobra stvar. Dobro je da se u ovom kapacitetu rasprave sve stvari od interesa za države', kazao je Bevanda dodajući kako inicijativa jeste trilateralna, no zajedničke sjednice s vladama susjednih država bit će održane odvojeno.

Do 15. rujna očekuje se utvrđivanje tema na kojima bi se raspravljalo na tim sjednicama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene