Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AURO DOMUS DONOSI

Inflacija raste: Kako zadržati vrijednost svog novca?

Koja je investicija najsigurnija?
Koja je investicija najsigurnija? Foto: Getty Images
Danas više nego ikad postoji potreba za investiranjem kako bismo sačuvali vrijednost novca. Otkrivamo je li isplativije popularno virtualno ulaganje ili je bolje investirati u nešto fizičko, poput nekretnina ili zlata.

Pročitajte i ovo pr OTKUP ZLATA U samo par minuta do toliko željene gotovine PR SAZNAJTE Uz ovu uslugu do novca možete doći brzo i jednostavno

Što je virtualno ulaganje te zašto je danas toliko popularizirano, što donosi ulaganje u nekretnine u vremenima kada cijene nekretnina rastu u nebo i što znači ulagati u zlato? Razgovarali smo i s investicijskim stručnjakom koji, između ostalog, otkriva i zašto ''keš kod kuće'' nikako nije dobra opcija.

Virtualno ulaganje je zapravo ulaganje u fondove, odnosno tvrtke koje se bave zlatom. Ulagač to zlato nikada ne vidi, nego samo na papiru ima potvrdu da je vlasnik određenog udjela, odnosno vrijednosti. Iako su ljudi više naklonjeni opipljivim investicijama, ulaganje u kriptovalute iznimno je popularizirano i sve se više osoba odlučuje na to iako nije potpuno sigurno. Najpopularnije valute, poput bitcoina i ethera, podliježu fluktuaciji u vrlo kratkom vremenskom razdoblju i investitor je sam odgovoran za moguće gubitke proizašle iz ulaganja.

Iako zarada može biti brza i jednostavna, ako se poklope svi uvjeti, oni koji se odlučuju na ovu vrstu ulaganja moraju biti spremni na rizik od pada cijene, nemogućnost prodaje proizvoda, ali i na operativne probleme kao što su hakerski napadi, nemogućnost pristupa elektroničkom novčaniku i nemogućnost prodaje u željenom razdoblju, upozorava Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Thinkstock) novi paket sankcija Cijene zlata porasle nakon najave G7 o zabrani uvoza iz Rusije

Činjenice o ulaganju u kriptovalute koje najviše privlače investitore u upravo takvo ulaganje su garancija anonimnosti, neovisnost i jednostavnost pristupa. Danas svatko s pristupom internetu može postati ulagač u kriptovalute, a primamljiva je i činjenica da ''zarađivati'' možete bez početnog kapitala – rudarenjem, za što je potreban samo dobar hardver.

Nekretnine su još uvijek najčešća investicija. Dijelom je to i zbog toga što se ulaganje u nekretnine smatra tradicionalnim i provjerenim načinom ulaganja. Dok je potražnja za nekretninama veća, cijene i vrijednost rastu. Također, oni koji stječu drugu, treću ili četvrtu nekretninu najčešće je koriste za iznajmljivanje i novcem od najmoprimaca zarađuju. Postoje, dakako, i u ovom ulaganju brojni nedostaci, kao što su trenutačna visoka cijena nekretnina u Hrvatskoj i porez koji morate platiti pri kupovini, a lokacija nekretnine uvelike igra ulogu u tome hoće li takva investicija biti isplativa.

Uzevši u obzir financijski kontekst današnjice i rastuću inflaciju, potreba za sigurnim investicijama veća je nego ikad

"Inflacija najviše pogađa one koji posjeduju gotovinu, odnosno novac, bilo u banci na računu, bilo u 'kešu' kod kuće. Kamate na oročenu štednju u bankama su jako niske, a stopa inflacije ih višestruko nadmašuje", rekao je Slaven Sviličić, direktor sektora investicijskog zlata u Auro Domusu.

Jedna od investicija koja je dokazana već tisućljećima je zlato.

Najvažnije prednosti ulaganja u zlato su:

• ulagač ga može fizički posjedovati
• može ga pohraniti na sigurno mjesto
• lako je prenosivo i može se unovčiti bilo gdje u svijetu
• investicijsko zlato je oslobođeno od poreza i pri kupnji i pri prodaji (kod indirektnog ulaganja u zlato ostvareni profit podliježe porezu na kapitalnu dobit).

Koja je investicija najsigurnija? Investicijsko zlato (Foto: Dubravka Petrić/PIXELL)

Kupovina investicijskog zlata (zlatnih poluga i zlatnika) smatra se najboljom opcijom ulaganja u zlato. Pod tim se misli na pločice, poluge i zlatnike najveće čistoće. Na tržištu postoji širok raspon proizvoda – od pločica od 1 grama do poluge težine 1 kilograma. Proces kupovine je maksimalno pojednostavljen, i u poslovnicama i putem webshopa.

O čemu ovisi vrijednost zlata?

Na cijenu zlata snažno utječu ponuda i potražnja, odnosno proizvodnja i kupovina od strane investitora, država i privatnih osoba. Bitan utjecaj ima i monetarna politika centralnih banaka (osobito one američke) i s njom povezana visina kamatnih stopa, kao i tečaj dolara. Uz financijske, važni su i društveni faktori. Zlato ima karakteristiku da u okolnostima kriza dobro čuva svoju vrijednost, a u periodima društvenih i financijskih turbulencija vrijednost mu u pravilu raste.

100 grama zlata danas vrijedi oko 7000 kuna više nego prije 10 godina, dok je u posljednjih 20 godina cijena zlata narasla čak šest puta, odnosno više od 500 posto. Cijena zlata posljednjih 40 godina u prosjeku raste oko osam posto godišnje.


Što investitor treba znati o ulaganju u zlato?

Svi oni koji se odluče na ulaganje u investicijsko zlato moraju se upoznati s ponudom. Postoji veliki broj zlatnika i srebrnjaka različitih masa, veličina i motiva. Također, postoji i širok maseni raspon zlatnih i srebrnih pločica odnosno poluga. U načelu, proizvodi veće mase imaju manju prosječnu cijenu po gramu, a ta se razlika može kretati i do 20 posto. Dakle, s aspekta cijene, isplativije je kupiti veće poluge.

Dio klijenata odlučuje se na kupnju većeg broja manjih proizvoda kako bi imao veći izbor kod odluke o prodaji, odnosno bio u mogućnosti prodati samo mali dio svojeg portfelja ili čak pojedini artikl. Investicijsko zlato može se nabaviti u nekoj od brojnih Auro Domusovih poslovnica ili putem webshopa.

"Investicijsko zlato može kupiti svaka punoljetna osoba, što se dokazuje važećim dokumentom. Vrijednost zlata do 75.000 kuna može se kupiti gotovinom, dok je za iznose veće od toga kupnju potrebno provesti putem transakcijskog računa. Zlato se može platiti i kriptovalutom kod kupovine u našem webshopu. Primaju se i gotovina, bankovne kartice (jednokratno ili na rate) te uplate putem transakcijskog računa. Moguća je i zamjena starog, lom zlata za investicijsko", objasnio je Sviličić.

Auro Domus je prvi na hrvatskom tržištu ponudio investicijsko zlato te prodaju investicijskog zlata. Tvrtka je posvećena kreiranju ekskluzivne ponude investicijskih artikala u suradnji s vodećim svjetskim kovnicama. Poslovanje Auro Domusa temelji se na stogodišnjoj tradiciji vezanoj uz plemenite metale, a svoje iskustvo stavlja na raspolaganje i svojim postojećim i potencijalnim klijentima.

U poslovnicama ili na besplatnom broju telefona možete se besplatno savjetovati o ulaganju u zlato, doznati više o kretanjima na tržištu i pitati sve što vas zanima o plemenitim metalima. Zlato je najsigurnije pohraniti u osiguranoj pohrani odnosno sefu, bilo u osobnom aranžmanu ili koristeći opciju pohrane u vrhunskim sefovima Auro Domusa s višestrukim sigurnosnim protokolima.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Auro Domus po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene