Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tehnički problemi

VIDEO Zašto je najljepša zadarska šetnica već 4 mjeseca u mraku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadrani su ostali šokirani nakon što je u srpnju udar struje iz podne rasvjete usmrtio psa, a njegovu vlasnicu ozlijedio. Struja je odmah isključena iz svjetiljki, ali problem ni nakon 4 mjeseca, nije riješen. Bez obzira na to što je projekt stajao milijun i pol kuna.

Zadarska Foša je u mrklom mraku. Podna rasvjeta ugašena, a poznata šetnica neosvijetljena. Rasvjete nema već 4 mjeseca, otkako je strujni udar iz podne svjetiljke usmrtio psa i ozlijedio njegovu vlasnicu. Opasnost je prijetila šetačima i kućnim ljubimcima, pa je gradska uprava rasvjetu isključila.

"Zaključeno je da je došlo do tehničkih problema sa ugrađenim materijalima i predloženo je rješenje da se sva ta rasvjeta prebaci na napon od 12 volti koji onda ne bi bio opasan ni za ljude, ni za životinje", kaže Ivana Dadić, glasnogovornica Grada Zadra.

>> FOTO General Gotovina: Ja sam oduvijek bio slobodan!

O tome se očito nije mislilo kad je podna rasvjeta uz gradske zidine postavljena 2009., a projekt je vrijedio milijun i pol kuna. Armatura je aluminijska, vodiči bakreni, a sve to se nalazi tik uz more. Otopina soli dovela je do prodora vlage i eto problema!

"Vjerojatno je trebalo pokroma puno staviti, izolacije od plastike. Ima danas izolacije, bogati, kako može tunal La Manche biti u moru? Tunel La Manche može biti, a da ovo ne može? A ovo nije u moru, ovo je u betonu", kaže Zadranin Milan.

Popravak se planira, ali Dadić upozorava i na dodatan problem. "Mi moramo se konzultirati s konzervatorima i isprojektirati to rješenje u suglasnosti s njima. Dok ne budemo imali konkretno rješenje, rasvjeta neće se ponovno uključivati", kaže. Tako će jedan od najljepših dijelova Zadra biti i dalje u mraku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene