Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriveni propusti

VIDEO Zagrebačkoj 9-članoj obitelji kuća ovršena iako nema dokaza o dugu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelji Cvjetković o kojoj smo već izvještavali uskoro prijeti nova deložacija prema pravomoćnoj sudskoj odluci. Već godinama u raljama su hrvatskog pravosuđa - kuća im je ovršena iako prema nalazu sudskog vještak dug ne postoji. Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić otkrila je još propusta u ovom slučaju.

Obitelj Cvjetković do utorka treba napustiti svoj dom - zbog duga za koji još pravomoćno nije dokazano da postoji. Sudski vještak utvrdio je da je kredit čak preplaćen. 'Od ponedjeljka od ponoći oni mogu banut kad hoće - mi to nećemo znati. Nas dvoje, petero djece, unuk i zet. Mali je unuk neki dan imao godinu dana', kaže Tomislav Cvjetković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravomoćna presuda stoji Sud odbacio navode obitelji Cvjetković: Dug postoji Slika nije dostupna Deložacije još nema FOTO Drama se nastavlja - Pred obitelji Cvjetković još je jedna besana noć

Prije tri tjedna deložacija je odgođena - zahvaljujući potpori 200-tinjak ljudi. O ovoj deložaciji neće biti obavijesti - ali Cvjetkovići svoj dom - ne namjeravaju napustiti. 'Da postoji naznaka da smo mi krivi , mi bi tu odluku prihvatili, naravno da Sud donosi nepopularne odluke, ali ako su ovo zakonske, one se poštuju. Ovo zakonom nije u redu korektna odluka', kaže Marija Veronkica Cvjetković.

9-članu obitelj danas čeka deložacija, a dug ne postoji!

Odvjetnica obitelji podnijela je zahtjev Općinskom sudu za privremenom mjerom zabrane deložacije dok se na dovrše postupci njezinih stranaka. 'Ondje bi se trebalo utvrdit postoji li dug i tek tada će se moći vidjeti postoje li uvjeti da se provode dražbe i deložacije, bilo što drugo', kaže odvjetnica Zvjezdana Znidarčić Begović.

Puno propusta u slučaju

Vedran Vidmar, predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja pregledom dokumentacije otkriva još propusta u ovom procesu. U nekoliko ključnih dokumenata zbog kojih je kuća ovršena - navedena je stara, pogrešna adresa, tvrdi Vidmar.  'Koja je bila nevažeća od 1997., gotovo godinu i pol prije nego je ovrha pokrenuta. Na temelju takvog prijedloga za ovrhu u kojem je navedena kriva adresa nije trebalo biti ni doneseno rješenje o ovrsi', kaže Vedran Vidmar.

Živi zid opet uspio, 150 članova spriječilo deložaciju zagrebačke obitelji

A izgleda kako je ovršeno više nego što je smjelo biti. Ovo potkrovlje - iako nije u zemljišnoj knjizi također je prodano. 'To je problem i zato bi trebalo što prije izvršiti ove ispravke i razmisliti o tome da se ovrha glede potkrovlja obustavi', kaže Vidmar.

Kuća prodana bez dokaza

Na pitanje kako je moguće da dolazi do ovakvih propusta, kao jedan od razloga Vidmar navodi preopterećenost sudova i nedostak funkcije javnih ovršitelja. 'Omogućilo bi se sudovima, da brže i učonkovitije provedu parnične postupke pa ako ih je ovršenik izgubio onda bi znao na čemu je, a ako bi ih dobio onda ovrha ne bi bila ni provedena', kaže Vidmar.

A ovrha obitelji Cvjetković je provedena, kuća im je prodana bez dokaza da nešto uopće duguju. Pitanje je samo hoće li opet uspjeti izbjeći deložaciju. 'Jesmo umorni smo, ali mi se predat nećemo', poručuju.

U ponedjeljak će obitelj Cvjetković ispred svog doma u Mogilskoj 5 održati skup na koji pozivaju sve obespravljene građane.

Za mišljenje o ovom slučaju smo tražili i predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava, Furia Radina.

On smatra kako se ovrha mora zaustaviti, te apelira na sve koji su uključeni u ovaj proces, pa tako i ovrhovoditelja, da uzmu u obzir situaciju. Ističe, radi se propustima, a već sada obitelj Cvjetković po njemu ima temelje za tužbu Europskom sudu za ljudska prava. Obratit će se i Ministarstvu pravosuđa.

'Mora se vršiti i analiza postupka suda i sudaca u tom pogledu, svatko ima svoju odgovornost. Čini mi se da bismo i inače trebali uzet u obzir da imaju jedno pravo na nekretninu, oni su i plaćali kredit i tu je jedna najvjerojatnije greška pravosuđa. Neka i oni koji vrše deložacije nađu sve moguće načine da do deložacije ne dođe', izjavio je Furio Radin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene