Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Istražili smo

VIDEO: U kakvim se bazenima kupamo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provjerili smo kakva je voda u bazenima i toplicama diljem Hrvatske. Novinar Provjerenog Ivan Skorin uputio se na šest nasumce odabranih kupališta. Prikupio je uzorke, bez znanja upravitelja bazena, kako bi rezultati bili vjerodostojniji.

Rezultati do kojih je došao su poprilično iznenađujući! Od 6 odabranih, na dva kupališta, voda nije zadovoljavala uvjete za kupanje! Svjedočanstva nekoliko naših gledatelja o tome kako su se zarazili različitim vrstama bakterijskih infekcija nakon boravka na bazenskim kupalištima, potaknula su nas na istraživanje kvalitete vode.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Ilustracija Redovni remont Nema gužve na zagrebačkim bazenima: Većina njih opet ne radi

Napravili smo dvije osnovne analize: mjerenje razine klora i provjera ima li u vodi bakterija? Razina klora iznimno je važna jer upravo klor 'ubija' bakterije. Na jednom kupalištu razina klora bila je znatno manja nego što je trebala biti. U takvoj vodi velika je mogućnost razvijanja bakterija.

Voda mikrobiološki onečišćena

Ginekologinja Ula Marton susrela se s puno takvih zaraza. 'Imamo češće susret baš s gljivičnim oboljenjima same stidnice koja se javljaju nakon jedne ekspozicije, odnosno kupanja u bazenu. Samim mokrenjem izlučujete određene mikroorganizme i zna se da pojedini mogu i preživjeti.' Prikupljene uzorke sa svih šest lokacija, donio je na bakteriološku analizu. Na točno određenoj temperaturi pohranjene su dva dana, a onda smo dobili rezultate. Na sreću svih plivača, svi bazeni prošli su vrlo pozitivno. Nema bakterija.

Ipak, Sandra Šikić iz Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' tvrdi da voda ne zadovoljava uvjete za kupanje. 'Broj aerobnih bakterija je dakle znatno viši, 6480, u odnosu na 200 dopuštenih po miligramu. Što ukazuje na mikrobiološku onečišćenost vode, ali nije fekalnog podrijetla. Preporuka je izmjena vode u bazenu ili pojačano kloriranje.'

Ne prijeti opasnost od zaraze

Zbog povećanog broja aerobnih bakterija, kupačima ne prijeti opasnost od zaraze. Ipak, prema pravilniku kojim se vodi Zavod za javno zdravstvo, takva voda ne zadovoljava uvjete za kupanje. 'Dakle ili voda nije bila dugo mijenjana ili je premala koncentracija aktivnog klora. Preporuka je izmjena vode u bazenu ili pojačano kloriranje.'

Nakon testiranja, kontaktirali smo i većinu ostalih upravitelja bazena. Nisu ih iznenadili pozitivni rezultati. Svi su nas uvjeravali da kod sistema automatskog kloriranja i filtriranja bazena, kakav se koristi danas, nema mjesta za zarazu bakterijama. Ispod samih bazena cijeli je sustav zadužen isključivo za čistoću vode.

Usprkos rezultatima, svjedoci smo da gljivične upale ipak nisu rijetke. Stručnjaci tvrde, najčešće do zaraze dolazi zbog nedovoljne higijene samih kupača, odnosno nepoštovanja pravila poput obveznog tuširanja prije ulaska u sami kompleks. Nažalost, iako su naši rezultati bili pozitivni, upravo zbog ljudskog faktora, prilikom kupanja nikad dovoljno opreza. Prilog Provjerenog pogledajte ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene