Već za petak najavljuje se početak sanacije nasipa kod Rajevog Sela koji je i prvi popustio. Iako je razina vode u opadanju, stanje i dalje nepromjenjeno.


'Na području poplavljenih sela u županjskoj Posavini - Gunji, Rajevom Selu i Strošincima stanje je i dalje nepromijenjeno, iako se primijeti da je razina vode nešto malo opala', izjavio je u četvrtak navečer zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Dragutin Repinc.

Vezani članci Zaprašivanje komaraca na osječkim ulicama (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Slavonija pod invazijom krvopija: "Morali smo i životinje maknuti, poduzimamo sve živo. Ovo ni najstariji ne pamte" Slika nije dostupna Slavonici u panici: Vodeni val stiže, nadležni tvrde da će nedovršeni nasipi izdržati

Na konferenciji za novinare OKC-a Državne uprave za zaštitu i spašavanje Repinc je podsjetio kako je voda djelomično prodrla i do Posavskih Podgajaca, Đurića i Soljana u kojima vojska radi na obrambenim nasipima prema Strošincima.

VIDEO 'Kada padne noć, Račinovci postaju selo duhova!'

Djalatnici Hrvatskih voda, koji su tijekom dana obišli vodom ugrožena područja općine Vrbanja, zabilježili su stagnaciju, a na nekim lokacijama i pad razine vode, dok u Spačvanskom bazenu razina vode raste.

Repinc je također naveo kako je tijekom dana s poplavljenih područja spašeno stotinjak grla žive te uklonjeno oko tonu uginule stoke.

Ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić upozorio je kako visoke temperature zraka, kakve su ovih dana u Slavoniji, mogu negativno utjecati na povećanje ranjivosti osjetljivih kategorija stanovništva, a među koje se svakaka ubrajaju mještani poplavljenih sela u županjskoj Posavini.

Najavio je i kako će u noći s petka na subotu doći do pogoršanja vremenskih prilika praćenog novim oborinama. U županjskoj Posavini moglo bi pasti između 20 i 40 litara kiše po četvornom metru, lokalno, što međutim ne bi trebalo značajnije utjecati na povećanje vodostaja rijeke Save.

Naša ekipa na terenu preletjela je u četvrtak poslijepodne potopljeno područje u istočnoj Slavoniji. Najnovije zračne snimke koje su napravili pokazuju prave razmjere šteta koje ostaju u Gunji, Drenovcima i ostalim mjestima do kojih je došlo nakon pucanja nasipa na Savi.

VIDEO Evo što je novinarka Nove TV snimila u potopljenim Račinovcima...

Već za petak najavljuje se početak sanacije nasipa kod Rajevog Sela koji je i prvi popustio. Pokušat će se izgraditi polubrana koja bi omogućila otjecanje prelivene vode natrag u Savu, a da se onemogući ulazak nove vode.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook