Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vidjela se iz Hrvatske

VIDEO Ovo nikako nemojte raditi tijekom pomrčine sunca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak se dogodio najveći prirodni fenomen u posljednjih 15 godina.

Razina mora digla se uz obale Francuske, a u Veneciji je vodostaj porastao i do 75 centimetara. Također, stručnjaci su upozoravali da direktno gledanje u pomrčinu Sunca i neodgovarajuća zaštita mogu prouzrokovati zdravstvene probleme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomrčina Sunca Završen spektakl koji su gledali milijuni diljem svijeta Slika nije dostupna Početak sutra u 9.33 Ostao je još jedan dan do najvažnijeg događaja na nebu ovog mjeseca

'Preko 50 posto sunca će biti pokriveno mjesečevim diskom. Vidjet ćemo da je sunce onako, kao da je netko krišku sunca otkinuo, tako će sunce izgledati", pojasnio nam je uoči pomrčine Ante Radonić, voditelj planetarija u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Danas uživajte u djelomičnoj pomrčini Sunca

Nesvakidašnij prizor pomrčine sunca

Taj nesvakidašnji prizor pomrčine Sunca mogli ste pratiti u petak između 9:30 i 12 sati.

'Mnogi neće ni osjetiti da će biti zatamnjenje, makar će se malo osjetiti da je malo neobično ako je nebo vedro malo će neobično izgledati jer će biti manja količina svjetla nego inače', objasnio je dan prije pomrčine Radonić.

Posljednji put ovo se dogodilo prije četiri, predzadnji prije 12 godina. U Sunce u tim situacijama ni slučajno ne smijete gledati samo kroz obične sunčane naočale. Treba vam ili maska za zavarivanje ili posebne naočale.

'To su naočale za gledanje sunca koje su rasprodane u Zagrebu zbog velikog interesa', kaže Boris Štromar iz Astronomskog društva Beskraj.

Ako vam opet zatrebaju, a ne stignete ih kupiti na vrijeme možete probušiti rupicu od najviše milimetar promjera u kartonu pa se tako slika sunca može projicirati na običan bijeli papir.

No da ne bi bilo zdravstvenih poteškoća sa suncem tijekom pomrčine, nemojte raditi selfije, nego radije otiđite negdje na organizirano praćenje pomrčine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene