Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Dugom Ratu kod Omiša gotovo je niz brdo otklizala cijela obiteljska kuća. Odronio se čitav vrt s ogradom, no u tom trenutku srećom nitko nije bio pred kućom. U kući je jedino bila majka, Željka Matičević.


Obitelj Matičević s dvoje male djece smještena je trenutno kod susjeda. Nadležne službe tek trebaju utvrditi može li se ova lokacija osigurati od odrona.

Vezani članci Slika nije dostupna Strah od novih odrona: Zbog sigurnosti uklanjaju dio brda Slika nije dostupna VIDEO Sto su godina živjeli u sjeni, napokon su 'doveli' sunce

Kuća ima urednu građevinsku dozvolu, no područje Dugog Rata poznato je po podzemnim vodama koje navru nakon većih kiša i izazivaju klizišta. 

Kiša svaki put stvori potok, koji nosi zemlju. Kontaktirali su nadležne institucije, i Hrvatske vode, ne bi li se utvrdio uzrok. Za kuću imaju građevinsku dozvolu, a stručnjaci su im rekli da je teren siguran za gradnju.

Obitelj koja je gotovo stradala u odronu kuće na žalost nije jedini primjer. U Dugom Ratu čak dvadeset kuća ugroženo je klizištima. Dvadeset obitelji strahuje od svake sljedeće kiše koja bi mogla izazvati urušavanje tlka. Postupak sanacije onemogućava komplicirana administracija.