U samo 24 sata na makarskom je području palo čak 126 litara kiše po četvornom metru.


Zabilježeni su udari bure od 120 kilometara na sat, a na Biokovu je palo 20 centimetara snijega. Zbog odrona u Podgori uklanja se dio brda težine više od 300 tona.

Vezani članci Slika nije dostupna Odronilo se brdo, blokiran promet Slika nije dostupna Nitko se ne usudi micati odronjene stijene, predlaže se helikopter

Stotine tona stijena i kamenja u ponedjeljak se uklanjalo se bagerom. 'Teren je jako rastresit. Trebamo odlomiti velika kamenja koja vise i doći do tvrdoga terena. Nadamo se da će sve dobro proći', kazao je vozač bagera.

Jučerašnji odron u Podgori zatrpao je Jadransku magistralu. Sve je počelo još u subotu, a razlog su obilne kiše. Kamene gromade otežavaju promet već treći dan. Zbog sigurnosti prometa dio brda u dužini od 40 metara će se ukloniti.

>>
VIDEO Odronila se stijena: Vatrogasac umaknuo u posljednjem trenutku

Samo protekloga vikenda na makarskom području zabilježeno je desetak intervencija zbog odrona. Onaj u Podgori danima će se uklanjati. 'Po nekakvoj procjeni, morat ćemo skinuti 1.000 kubika materijala. Morat ćemo sanirati onako kako treba, po projektu kojeg su nam dale Hrvatske ceste, tako da ćemo izvršiti kompletnu sanaciju', kazao je Ivica Šamanović, nadcestar nadcestarije Vrgorac.

Nadaju se kako će tako zaustaviti nove odrone, a svi zaposlenici rade produženo. Ovo se, kažu, nije moglo predvidjeti. 'Tu je bio požar prije par godina, mi pretpostavljamo da je zbog toga, zbog erozije tla koji je došao iz planina. S ceste nije bilo vidljivo da je moguć ovakav odron', kazao je Šamanović. Sanacija odrona će potrajati, a stajat će desetke tisuća kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook