Državnu imovinu dobro je iskoristila udruga za zaštitu okoliša Zeleni Osijek. Zapuštenu zgradu Hrvatskih šuma u srcu Kopačkog rita uzeli su u zakup, a potom su se okrenuli europskim fondovima. Svojim konceptom održivog turizma oduševili su princa Charlesa, dobili nagradu Ministarstva turizma, a novac iz europskih fondova dobivaju s lakoćom.

Galerija Velika pustolovina male osječke udruge (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Velika pustolovina male osječke udruge (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Velika pustolovina male osječke udruge (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Eko centar Zlatna Greda bila je zapuštena zgrada usred šume, a danas je izletište s adrenalinskim parkom koje stalno raste. Kućice na stablima sljedeći su projekt.

Vezani članci PR RIJEŠITE KVIZ: Jeste li urbani ili ruralni turist? Ariana Vela, konzultantica za EU fondove Ogroman novac stiže u Hrvatsku, no nije sve bajno: "Mahnito će se tražiti projekti koje ćemo stići završiti. Bit će problema i oko Pelješkog mosta"

"Sredstva su osigurana preko EU fondova. Ljudi će se moći popeti na drveće i s visine promatrati Gredu", rekla je Maja Horvat, koja u izletištu radi kao pustolovni vodič.

Za velike projekte u Baranji zaslužna je mala ekološka udruga iz Osijeka koja zna kako doći do europskog novca.

"Ako imate dobru ideju i znate napraviti projekt, onda novci iz europskih fondova dođu. Dosad smo povukli oko 60 milijuna kuna", rekao je Jasmin Sadiković iz Zelenog Osijeka.

Udruga ima još planova.

"Trenutno radimo još jedan veliki projekt koji je odobren krajem prošle godine. Provodimo ga zajedno s općinom Bilje i mađarskim nacionalnim parkom", rekao je Sadiković.

Čini se da je zaštita okoliša i život u skladu s prirodom europski hit, a Hrvatska obiluje netaknutim područjima poput Zlatne Grede.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju