Državnu imovinu dobro je iskoristila udruga za zaštitu okoliša Zeleni Osijek. Zapuštenu zgradu Hrvatskih šuma u srcu Kopačkog rita uzeli su u zakup, a potom su se okrenuli europskim fondovima. Svojim konceptom održivog turizma oduševili su princa Charlesa, dobili nagradu Ministarstva turizma, a novac iz europskih fondova dobivaju s lakoćom.

Galerija


Eko centar Zlatna Greda bila je zapuštena zgrada usred šume, a danas je izletište s adrenalinskim parkom koje stalno raste. Kućice na stablima sljedeći su projekt.

Vezani članci Grijanje, ilustracija Dobre vijesti za građane: Stižu manji računi za plin, stanovnici ovoga grada uštedjet će više od 200 kuna Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabriela Žalac i MOST-ov županijski vijećnik Mate Rebić (Foto: Dnevnik.hr) "Ovo je samo jedan obični PR spin": Posjet ministrice Žalac Imotskom nije prošao bez kritika

"Sredstva su osigurana preko EU fondova. Ljudi će se moći popeti na drveće i s visine promatrati Gredu", rekla je Maja Horvat, koja u izletištu radi kao pustolovni vodič.

Za velike projekte u Baranji zaslužna je mala ekološka udruga iz Osijeka koja zna kako doći do europskog novca.

"Ako imate dobru ideju i znate napraviti projekt, onda novci iz europskih fondova dođu. Dosad smo povukli oko 60 milijuna kuna", rekao je Jasmin Sadiković iz Zelenog Osijeka.

Udruga ima još planova.

"Trenutno radimo još jedan veliki projekt koji je odobren krajem prošle godine. Provodimo ga zajedno s općinom Bilje i mađarskim nacionalnim parkom", rekao je Sadiković.

Čini se da je zaštita okoliša i život u skladu s prirodom europski hit, a Hrvatska obiluje netaknutim područjima poput Zlatne Grede.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.