Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hod za život u tri grada

VELIKA FOTOGALERIJA Diljem Hrvatske molitve, klečanja i kontraprosvjedi: Djeca u Splitu nosila ogromnu krunicu

Aktualno Galerija Molitelji, Hod za život i prosvjednici Molitelji, Hod za život i prosvjednici Foto: PIXSELL / DNEVNIK.hr Molitva krunice na splitskom Peristilu - 1 Molitva krunice na splitskom Peristilu - 1 Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL Molitva krunice na splitskom Peristilu - 3 Molitva krunice na splitskom Peristilu - 3 Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL Molitva krunice na splitskom Peristilu - 5 Molitva krunice na splitskom Peristilu - 5 Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL +20 Molitva krunice na splitskom Peristilu - 6 Galerija 1/25 >>
S porukom protiv pobačaja u subotu je udruga U ime obitelji u Varaždinu organizirala Hod za život, obitelj i Hrvatsku koji je okupio više stotina građana. Budući da je danas prva subota u lipnju, u hrvatskim su gradovima organizirana i moljenja krunice, ali i kontraprosvjedi.

Sanja Kovač, članica varaždinskog organizacijskog tima Hoda za život, izjavila je da su se i u Varaždinu okupili kako bi "prenijeli važne poruke sa željom da ih čuje što više građana".

"Želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života od njegova začeća do prirodne smrti. Znanost je dokazala da ljudski život počinje začećem i želimo da to bude jasno svakom čovjeku, svakom muškarci i svakoj ženi u ovome gradu”, istaknula je Kovač.

Pročitajte i ovo Hod za život - 3 traže isti pristup Hod za život i ove godine bez zastava, iz Grada poručuju: "Inicijative zamotane u rozo-plave balončiće, zapravo ciljaju manjinske skupine"

Dodala je da je njihov cilj i pronijeti optimizam, poruku da je baš svaki ljudski život važan i vrijedan.

Molitelji, Hod za život i prosvjednici Molitva krunice na splitskom Peristilu - 1 Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Novinarima se obratio i član varaždinskog koordinacijskog tima Hoda za život Ante Buterin koji je kazao da je cilj okupljanja i proslaviti život.

"Šaljemo poruku za zaštitu svakog života, od najmlađeg i nerođenog djeteta, do majki i očeva, sve do naših baka i djedova. Želimo poslati poruku kako je svaki život važan i svaki se život treba cijeniti i poštovati", rekao je Buterin.

Osim u Varaždinu, Hod za život je danas održan i u Kninu.

Kontraprosvjed u Varaždinu

Hod za život ulicama Varaždina počeo je na Starom gradu, gdje se u isto vrijeme okupilo i nekoliko desetaka kontraprosvjednika. Naime, varaždinska Udruga V.U.K. po drugi je put organizirala Subotu za slobodu.

"Okupili smo se kako bismo podržali žene u njihovom pravu da same odlučuju o svojem tijelu, svojoj tjelesnoj autonomiji i da ne damo da se oduzmu prava koje su naše bake izborile još šezdesetih godina", izjavila je Jelena Buden, članica V.U.K.-a.

Pročitajte i ovo Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom Prva subota u mjesecu Muškarci su opet klečali na Trgu, prosvjednici im odgovorili glasnom glazbom: "Pustite nas da dišemo"

Ne možemo zamisliti, dodala je, da unuke trenutno mogu imati manje prava nego naše bake u socijalističkoj Jugoslaviji.

Istaknula je kako smatra da većina osoba koje su u Hodu za život ne može argumentirati potpuno svoj stav.

"Često koriste argumente koji su polovični i vade ih iz konteksta punog istraživanja", ustvrdila je.

"Smatram izuzetno egoističnim da osoba želi temeljiti zakone na svojim stavovima, na svojim vjerskim uvjerenjima i na taj način naložiti drugim ženama odluku koju bi one same najbolje donijele", zaključila je Buden.

Molitelji na ulicama hrvatskih gradova

Budući da je danas prva subota u lipnju, u nekim je hrvatskim gradovima organizirano javno moljenje krunice, ali i kontraprosvjedi. U Zagrebu su prosvjednici puštali glasnu glazbu, a u Osijeku su, kao što možete vidjeti na videu ispod, pred molitelje stale dvije djevojke.

Molitva krunice organizirana je i na splitskom Peristilu, gdje su muškarci i dječaci nosili veliku krunicu i gdje ih je dočekala nekolicina prosvjednika.

Slike s hodova za život te s organiziranih molitvi krunice možete pogledati u velikoj fotogaleriji na vrhu članka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene