Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva subota u mjesecu

Muškarci su opet klečali na Trgu, prosvjednici im odgovorili glasnom glazbom: "Pustite nas da dišemo"

Aktualno Galerija Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL Akcija Ženske mreže Hrvatske tijekom moljenja krunice na Trgu bana Jelačića Akcija Ženske mreže Hrvatske tijekom moljenja krunice na Trgu bana Jelačića Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL +3 Molitva na Trgu bana Jelačića - 1 Galerija 1/8 >>
U Zagrebu se skupina muškaraca opet okupila da bi klečala i molila na Trgu bana Jelačića. Molitva krunice organizirana je i u Splitu.

Na glavnom zagrebačkom trgu prve subote u mjesecu ponovno je održana muška molitva krunice za muški duhovni autoritet u obitelji i protiv pobačaja, dok su na drugim krajevima trga, odijeljena policijom, održana i dva aktivistička performansa suprotnih svjetonazorskih poruka.

Pročitajte i ovo Na molitvenom skupu u Rijeci napadnut fotoreporter FaH-a Intervenirala policija Novi detalji napada na molitvi u Rijeci: Dvaput napao fotoreportera i prijetio mu Molitelji na trgu i kontraprosvjed Pernar snimao kontraprosvjednike FOTO Molitelje na Trgu dočekao kontra prosvjed, a Fred Matić poslao poruku. U Rijeci došlo do sukoba

Na jednom dijelu trga, uz vjersku ikonografiju, molili su i klečali deseci muškaraca za predbračnu čistoću, protiv pobačaja i povratak muškog duhovnog autoriteta u obitelji.

"Dobro smo se molili. Molili smo se Majci Božjoj da nas čuva, da nas prati. Da prati nas i naš hrvatski narod. Da ih čuva i pomogne onima koji su protiv nas", kazala je Slavica Troha.

Kontraprosvjed 

S druge strane trga bubnjanjem su ih ometali lijevi aktivisti okupljeni, u organizaciji udruge Domino, u performansu koji nazivaju ”Tiha misa”.

Ove ih je subote glasnim razglasom ometala i Ženska mreža Hrvatske, koja je zauzela dio trga prema Bakačevoj, uz poruku da odbijaju sve ideje mušakaraca-molitelja koji žele biti autoriteti ženama.

Oko sat vremena tim je prostorom vladala kakofonija zvukova, s jedne strane molitve i vjerskih pjesama, s druge strane bubnjanja, a prema Bakačevoj se sjedilo na podu i plesalo u opuštenoj atmosferi uz poruku "Ja o sebi odlučujem".

Na "Tihoj misi", kod Jelačićeva kipa, aktivisti su nosili transparente "Pustite nas da dišemo", "Suosjećanje, empatija, razum", "Krunice dalje od vaginice". Ovaj put postavljena je i instalaciju na hrvatskom i poljskom jeziku kako bi poruku mogli razumjeti i poljski “molitelji”, navodno okupljeni u molitvi krunice s druge strane trga.

Na performansu je razvijena i zastava SDP-a, a bilo je i nekoliko članova te stranke. Član predsjedništva SDP-a, eurozastupnik Fred Matić rekao je da je došao dati podršku obespravljenima koje se, pod krinkom molitve, želi vratiti u srednji vijek.

"Mi to nećemo dopustiti", poručio je Matić.

Istaknuo je i da je prije nekoliko dana u Poljskoj još jedna žena preminula jer su joj liječnici odbili napraviti pobačaj te upozorio da bi se i u Hrvatskoj mogao dogoditi poljski scenarij ako nadvladaju nazadnjačke agende.

Arijana Lekić-Fridrih poručila je da smo u predizbornoj godini, te da se na ovakvim molitvama, koje se održavaju u desetak hrvatskih gradova, skupljaju i politički poeni. Pozvala je parlamentarne stranke i Kaptol da se jasno odrede prema molitvama na trgovima

"Dosta nam je mlakih izjava, Bozanić je otišao, očekujemo promjenu na Kaptolu, jasnu izjavu i jasno distanciranje od ovog skupa", istaknula je Lekić-Fridrih koja poziva na ”uklanjanje muškaraca na koljenima s trgova”.

Aktivist Leon Grgić kazao je da ne želi da se ikome brane prava, "bilo to ženama, bilo kojoj manjini - tko ima svoja uvjerenja neka živi po svojim uvjerenjima, ali neka ne oduzima drugima njihova prava."

Okupljanja muškaraca održavaju se od studenog, a mole, kako su rekli:

  1. za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda,
  2. za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru,
  3. za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova,
  4. za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu,
  5. za svete, autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja,
  6. za duše u čistilištu,
  7. za osobne nakane", napisali su u najavi.

Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom Molitva na Trgu bana Jelačića - 2 Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom Prosvjednice na Trgu bana Jelačića - 1 Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom Prosvjednice na Trgu bana Jelačića - 2 Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Hod za život

Od događanja, za subotu su najavljena čak tri Hoda za život. U Kninu je okupljanje počelo u 9:30, ispred crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. U Metkoviću je sve počelo u 17 sati u Gradskom parku, dok je u Varaždinu okupljanje i Hod za život počelo u 10:30. 

"Znamo da je dužnost nas koji živimo u demokraciji biti glas za one koji glas nemaju i za one koji su slabiji.", reka je koordinator Hoda za život iz Varaždina Ante Buterin.

Koordinatorica Silvija Svoren kazala je da, osim reastućeg broja ljudi koji dolaze na Hod za život, raste i broj gradova iz godine u godinu. "To nas raduje, to unosi optimizam. To na neki način očekujemo jer je to Hrvatska prema kojoj želimo ići", rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene