Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervenirala policija

Oglasile se organizatorice koje su blokirale Hod za život: "Dižemo glas protiv toksičnog napada na žene"

Oglasile se protuprosvjednice koje su u subotu u Zagrebu blokirale Hod za život. Odvezla ih je interventna policija.

Nakon što je završen ovogodišnji Hod za život, oglasile su se organizatorice protuprosvjeda – Ženska mreža Hrvatske i Ženska mreža Hrabre sestre, uz podršku inicijative Ustani za slobodu i Drum 'N' Bijesa.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Već desetljećima smo svjedokinje neokonzervativnog obezvređivanja ženskih života kroz stigmatizaciju i pokušaje kriminalizacije prekida trudnoće. Zato danas dižemo glas protiv toksičnog napada na žene i podsjećamo da prema Ustavu Republike Hrvatske, Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i presudi Ustavnog suda iz 2017. godine žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučiti hoće li, s kim, kada i koliko djece roditi", navele su organizatorice.

"Pravo na izbor o rađanju djece uključuje i pravo na prekid trudnoće na ženin zahtjev. Republika Hrvatska je potpisnica Konvencije UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena i Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama. Prema njima se ženama jamče jednaka prava na slobodno i odgovorno odlučivanje o broju i razmaku između svoje djece te pravo na dostupnost zdravstvenih usluga koje se odnose na planiranje obitelji.

Pročitajte i ovo Hod za život - 3 traže isti pristup Hod za život i ove godine bez zastava, iz Grada poručuju: "Inicijative zamotane u rozo-plave balončiće, zapravo ciljaju manjinske skupine"

Akcija 'Hod za život' te njihovo zalaganje za 'zakonsku zaštitu života' je u prijevodu zalaganje za kriminalizaciju pobačaja što se direktno kosi s važećim zakonima", rekla je Nada Peratović, osnivačica Ženske mreže Hrabre sestre.

Ženska mreža Hrabre sestre se bavi podržavanjem žena koje su se odlučile na pobačaj. U dvije i pol godine koliko mreža postoji svojom podrškom pomogle su preko 400 žena, dodaju u priopćenju.

Pročitajte i ovo Blokiranje Hoda za život Protiv pobačaja VIDEO Završen Hod za život: Pogledajte kako je interventna policija nosila žene koje su se suprotstavile prosvjedu

"Na ovim prostorima jedinstvena je naša svakodnevna podrška ženama u njihovoj odluci o prekidu trudnoće kroz našu žensku mrežu 'Hrabre sestre' koja se najpreciznije sažima u našoj poruci 'Žena je ženi hrabra sestra'. Uvjerene smo da se svakoj ženi, neovisno o njenim društveno-političkim stavovima ili obrazovnom i financijskom statusu, njenim dosadašnjim iskustvima i odlukama, može i treba pružiti podrška", istaknula je Peratović.

"Na temeljima etike feminističke solidarnosti sa svakom ženom razvijamo iskren i moćan sestrinski odnos povjerenja i poštovanja koji ruši zidove svjetonazorskih razlika, razvodnjava nesolidarne podjele i izgrađuje sigurne luke međusobne zaštite i razumijevanja za žensko pitanje – onaj vječno osporavan i nikada do kraja izboren temelj osobne slobode i prava na ovladavanje životnim putevima za polovicu našeg i svakog društva, u svakoj životnoj dobi i u svakoj situaciji", zaključila je Peratović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene