Ostajemo predani pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova, poručili su iz Veleposlanstva SAD-a.

Galerija +0 Robert Kohorst (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je u petak da su Sjedinjene Države sve vrijeme procesa akvizicije zrakoplova F-16 iz Izraela bile jasne u vezi s uvjetima potrebnima za prijenos tehnologije trećoj strani.

Vezani članci Ilustracija Prijeti sukob svjetskih velesila? Američki general: "Nadam se da sam u krivu, no imam osjećaj da ćemo 2025. zaratiti" Ruski predsjednik Vladimir Putin Srušio se helikopter koji se koristi za prijevoz Putina. Rusija opet teško optužila Ukrajinu - "Namjerno su gađali bolnicu"

Posao s prodajom američkih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj definitivno je propao u četvrtak pošto je Izrael službeno izvijestio hrvatsko ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova.

Nakon razgovora s izraelskim kolegama "mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila ministarstvo obrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj", kazao je ministar Krstičević u četvrtak navečer.

"Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima i radile na tome da se taj prijenos realizira", kaže se u priopćenju američkog veleposlanstva, za čiju je objavu dobilo posebno odobrenje iz Washingtona pošto je ondje vlada pod djelomičnom blokada zbog sukoba oko proračuna predsjednika Trumpa i demokratske većine u Kongresu.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova.

Američka strana, čije je odobrenje bilo potrebno za realizaciju posla, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

"Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi Sjedinjene Države omogućile odobrenje prijenosa. Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi sa svim uvjetima", objavilo je veleposlanstvo i dodalo kako SAD ostaje "predan pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova".

Modificirani izraelski zrakoplovi F-16 Barak trebali su na hrvatskom nebu zamijeniti dotrajale MiG-ove 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. (Hina)

 

.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju