Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ISKRIVLJUJU POVIJEST"

Veleposlanstvo Poljske u RH oštro o Putinovoj politici: "Državna ideologija počinje uznemirujuće podsjećati na nacizam"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska državna ideologija počinje uznemirujuće podsjećati na nacizam, navelo je u priopćenju Veleposlanstvo Republike Poljske u RH.

O ratu u Ukrajini oglasilo se Veleposlanstvo Poljske u Hrvatskoj. U priopćenju navode kako se Kremlj oslanja na totalitarnu ideologiju, čiji su neki elementi zapanjujuće slični nacizmu.Tvrde kako ruske vlasti teže potpunoj kontroli života građana i potpunoj informacijskoj blokadi. 

Priopćenje Veleposlanstva Poljske u RH prenosimo u cijelosti: 

"Poljska je zabrinuta ideologijom koju su ruske vlasti godinama razvijale i usađivale u svoje društvo, a koja je između ostalog temelj ruske vojne agresije na Ukrajinu.

Našu zabrinutost pojačavaju vjerodostojna izvješća koja govore da je ruska vojska u Ukrajini počinila ratne zločine, a čak i zločine protiv čovječnosti. Posebno dinamičan razvoj ove agresivne ruske ideologije pratimo od 2014. godine, a koja se danas u Rusiji iznimno intenzivno propagira i, zabrinjavajuće, biva opće prihvaćena u društvu. Teško ju je adekvatno imenovati.

U Ukrajini se naziva "rušizmom", ali može je se nazvati i "nacional-boljševizmom" zbog povezivanja elemenata komunizma i nacionalizma velesile. Objavljujući borbu protiv navodnog nacizma u Ukrajini, sam Kremlj oslanja se na totalitarnu ideologiju, čiji su neki elementi zapanjujuće slični nacizmu.

Ovdje se radi o dubokom problemu. Naime ideologija „nacional-boljševizma" oblikuje stavove velikog dijela ruskog društva i široko je prihvaćena. Radi se o odgoju Rusa u duhu mržnje prema svijetu koji okružuje Rusiju, šovinizmu u međunarodnim odnosima, imperijalizmu u razumijevanju razvoja države, totalitarizmu u razumijevanju unutarnjeg uređenja naroda. U političkoj i društvenoj sferi svjedoci smo rađanja "sindroma opkoljene tvrđave", čiji je cilj održavanje osjećaja ugroženosti i na taj način odvajanja ruskog društva od ostatka svijeta.

Sve više elemenata života u Rusiji nije više ni autoritarno, već totalitarno. Kremlj teži potpunoj kontroli života građana i potpunoj informacijskoj blokadi – gase se i blokiraju cijeli segmenti interneta i društvenih mreža. Državljani Rusije kažnjavaju se ne samo za prosvjed protiv rata, već i za bilo kakvo iskazivanje neovisnosti – na primjer, zabilježena su uhićenja osoba koje su stajale s praznim listom papira na ulici ili su nosile bedževe u bojama ukrajinske zastave.

Službeno priopćenje Kremlja iskrivljuje povijest. Povijesna politika koju trenutno vodi Kremlj eklektična je mješavina povijesnih tradicija i narativa koji se međusobno isključuju, a čiji je cilj izgradnja novog ruskog identiteta temeljenog na militarizmu i pseudopatriotizmu, istovremeno grabeći iz komunizma i pravoslavlja. Temeljno je pitanje navodno mučeništvo Rusa koje opravdava njihovo pravo na revanšizam.

Provjerena metoda vođenja informacijskog rata i indoktrinacije vlastitog društva učinkovit je stroj dezinformacija, čiji je zadatak održavati nepromijenjenu poruku koja sije lažne informacije o okolnom svijetu. U toj poruci Rusija pak ima privilegiranu ulogu i ne podliježe nikakvim kritikama. Agresor i prijetnja je Zapad.

U Rusiji vidimo skalu laži sličnu Orwellovoj "1984". Propagandna poruka govori o ratu Rusije s cijelim "Zapadom", a vojna agresija na Ukrajinu predstavlja se kao njezina važna etapa, ali – što je važno – samo etapa.

Zabrinjavaju nas vrlo snažni militaristički naglasci ove ideologije, prisutni i u odgoju djece i mladih. Na nastavi se hvali ruska imperijalna prošlost, uključujući njezina teritorijalna osvajanja. Djeca se podučavaju sovjetskoj verziji događaja iz Drugoga svjetskog rata. Militarizacija se odvija na svim razinama obrazovnog procesa, čak i u dječjim vrtićima.

Elementi ideologije također se koriste na van u aktivnostima u zapadnim demokracijama kako bi se stvorila baza koja podržava aktivnosti Kremlja. Često korištene propagandne teze su kritika Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, euroskepticizam i narativi koji konsolidiraju dotičnu zajednicu u duhu građanske neposlušnosti prema domaćim vlastima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVIT ĆE PREGOVORE Jeziva poruka ruskog ministra Lavrova: "Rizici od nuklearnog sukoba sada su značajni, opasnost je ozbiljna i stvarna. Ne smijemo je podcjenjivati"

Rusija također posebno iskazuje naklonost prema obrani "svijeta tradicionalnih vrijednosti" i dosljedno se prikazuje kao njihov glavni branitelj. Cilja na stvaranje naddržavne lige za obranu konzervativnih vrijednosti i djeluje u dva smjera – bilo kroz antiliberalne, antifeminističke ili pro-life pokrete, istovremeno legalizirajući pobačaj u samoj Rusiji. Glavni je cilj polarizacija zapadnih društava kako bi ih se razbilo i oslabilo.

Pročitajte i ovo Mariupolj Prozvali UN Rusija optužuje Ukrajinu da je spriječila civile da napuste čeličanu Azovstal, Ukrajinci oštro odgovorili

Drugi je cilj podržavanje znanstvenih i nevladinih inicijativa koje osporavaju "unipolarnost" suvremenog svijeta, pritisnutog "hegemonijom" Sjedinjenih Američkih Država. U zapadnim zemljama Rusija također podržava separatističke pokrete, protusistemsku opoziciju, antiglobalističke i antirasističke pokrete te društvene prosvjede s ekonomskom podlogom – kako bi oslabila Zapad iznutra i stvorila sliku posrnulog područja", navode u priopćenju. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene