Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istok Moldavije

U Pridnjestrovlju već dva dana odzvanjaju eksplozije. Vojni analitičari dali zanimljivo objašnjenje zašto je to područje važno za Rusiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Pridnjestrovlja, separatističke regije na istoku Moldavije koju podržava Moskva, u utorak su izvijestile o eksplozijama u radiotelevizijskom tornju te prekidu emitiranja programa ruskog radija. No, zašto je odjednom Pridnjestrovlje važno za Rusiju?

"Rano ujutro su odjeknule dvije eksplozije u selu Majak, u Grigoriopoljskoj oblasti", priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova te samoproglašene republike koju međunarodna zajednica ne priznaje.

Ljudskih žrtava u eksplozijama nije bilo, ali su oštetile radiotelevizijski toranj te onesposobile dvije antene kojima se emitira program ruskog radija.

"Dvije jake antene koje prenose frekvencije ruskog radija su izvan upotrebe", dodaje ministarstvo objavivši fotografije uništenih antena koje leže na zemlji.

Pridnjestrovski radiotelevizijski centar je jedan od 14 radio-predajnika bivšeg SSSR-a.

U ponedjeljak su vlasti Pridnjevstrovlja objavile da je na sjedište ministarstva javne sigurnosti u Tiraspolju, glavnom gradu te samoproglašene republike, ispaljeno nekoliko granata iz ručnog protutenkovskog bacača. U tom napadu nije bilo ozlijeđenih.

Pridnjestrovlje se nalazi na istoku Moldavije i 1990. godine se odcijepilo od te države nakon kratkog građanskog rata poslije raspada Sovjetskog Saveza. Ima oko 500.000 stanovnika, a Rusija je tamo rasporedila oko 1500 vojnika koji služe kao mirovne snage.

Moldavija zadnjih dana izražava zabrinutost zbog izjave ruskog generala da Moskva želi preuzeti kontrolu nad južnom Ukrajinom kako bi imala direktan pristup separatističkoj enklavi koju Moskva podržava ekonomski i vojno.

General Rustam Minekajev, zapovjednik ruskog Centralnog vojnog okruga, je također kazao da je rusofono stanovništvo Moldavije žrtva "represije".

Kišinjev je pozvao ruskog veleposlanika i uručio mu prosvjednu notu zbog izjava koje su shvaćene kao prijetnja i pozvao Moskvu na poštivanje "teritorijalnog integriteta".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVIT ĆE PREGOVORE Jeziva poruka ruskog ministra Lavrova: "Rizici od nuklearnog sukoba sada su značajni, opasnost je ozbiljna i stvarna. Ne smijemo je podcjenjivati"

Zašto je Pridnjestrovlje važno?

Samoproglašena republika Pridnjestrovlje, koja ima svoj ustav, vojsku, valutu i zastavu, ali je međunarodna zajednica nikada nije priznala, mogla bi biti uvučena u ruski rat u Ukrajini.

Visoki ruski general rekao je prošlog tjedna da vojska ima za cilj "potpunu kontrolu" nad istočnom regijom Donbasa i južnom Ukrajinom i pristup Pridnjestrovlju, otcijepljenom teritoriju u susjednoj zemlji Moldaviji, piše CNN.

U ponedjeljak su u Tiraspolu odzvanjale eksplozije, glavnom gradu Pridnjestrovlja, što je ukrajinsko ministarstvo obrane nazvalo "planiranom provokacijom" ruskih tajnih službi.

Pridnjestrovlje je uzak komad zemlje veličine oko 1350 četvornih milja, stisnut između Ukrajine i ostatka Moldavije. U njemu živi oko pola milijuna ljudi, od kojih većina govori ruski.

Pridnjestrovlje je proglasilo neovisnost od bivše sovjetske republike Moldavije nakon dvogodišnjeg rata (1990.-1992.) koji je izbio tijekom raspada Sovjetskog Saveza.

Rusi su uskočili da podrže Pridnjestrovlje, ali ga nikada nisu priznali kao neovisnu državu. Sukob između moldavske vlade i separatista završio je primirjem 1992. godine, ali je od tada u Pridnjestrovlju ostalo oko 1500 ruskih vojnika.

Kako Rusija gleda u Pridnjestrovlje? Izjava general-bojnika Minnekaeva, u kojoj se izlaže ruska strategija za "drugu fazu" rata, odmah je izazvala uzbunu moldavskih vlasti, koje su pozvale ruskog veleposlanika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEIZMJERNA TUGA Jurij ostao bez supruge i tromjesečne kćeri nakon raketiranja stambene zgrade: "Cijeli moj svijet je uništen ruskim projektilom"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Donatorska zajednica nije NATO" Britanski ministar oružanih snaga o Trećem svjetskom ratu: "Opasnost je ozbiljna, stvarna. I ne smijemo je podcijeniti"

Izjave o Pridnjestrovlju su "neutemeljene i proturječne stajalištu Ruske Federacije koja podupire suverenitet i teritorijalni integritet Republike Moldavije, unutar njezinih međunarodno priznatih granica", priopćilo je moldavsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Također, tijekom sastanka s ruskim veleposlanikom moldavski dužnosnici su ponovili da je ta zemlja "neutralna država i ovaj princip moraju poštovati svi međunarodni akteri, uključujući Rusku Federaciju".

Neki vojni analitičari sumnjaju da se Rusija planira nasloniti na Pridnjestrovlje za logističku potporu i iskoristiti svoju stratešku poziciju, uspostaviti kopneni koridor duž Crnog mora kako bi zauzela lučki grad Odesu.

Sve o ratu u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene