U Hrvatskoj gori. Na požar u središtu otoka Hvara poslana su tri kanadera. U zrakoplovnoj bazi u Divuljama je naš reporter Ivan Kaštelan.

Galerija Požar na Hvaru Slavko Tucaković - 2 Ivan Kaštelan +6 Slavko Tucaković - 1

''Nakon izbijanja požara na Brusju na Hvaru, sve raspoložive snage su upućene na gašenje požara. Podignuta su tri kanadera koja uspješno gase. Vjerujem da će za 15-ak minuta požar biti pod kontrolom'', rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik za Dnevnik Nove TV.

Požar na Hvaru Požar na Hvaru - 1 (Foto: DVD Hvar)

Dodao je da je požar bio u blizini kuća, ali ga je vjetar nosio na drugu stranu. ''Vatrogasci su vrlo brzo došli. Cijelu noć će ostati kopnene snage i čuvat će se požarište do sutra'', kazao je Tucaković.

Požar na Hvaru Požar na Hvaru - 2 (Foto: DVD Hvar)

DVD Hvar objavio je na svom Facebook profilu fotografije požara.

 

Pred nama su nadolazeći vrući dani, zbog čega, kaže Tucaković, očekuju i nove požare. ''Velika je isušenost i treba puno opreza da do požara ne dođe'', istaknuo je.

Tijekom ove godine, bilo je 2327 požara na priobalju. ''Kad promatramo ovo razdoblje, 100 požara je više u odnosu na prošlu godinu, a opožarena veličina je četiri puta veća u odnosu na prošlu godinu'', istaknuo je Tucaković.

Dodao je da su se svi kanaderi sretno vratili u Hrvatsku. ''Velika zahval svima koji su svoju humanost pokazali u Grčkoj, Turskoj, ali i u BiH'', rekao je Tucaković. Istaknuo je da bi se takav scenarij mogao dogoditi i kod nas, jer je opasnost velika zbog temperature i isušenosti.

Kazao je da je veliki požar u Splitu bio velika opomena i da su izvučene lekcije. ''Nisu lekcije ostale mrtvo slovo na papiru'', rekao je Tucaković.

Požari u Italiji - 1 Požari u Europi gutaju sve veću površinu, na Siciliji izmjerena najviša temperatura ikad na kontinentu. Gori i u Sibiru

Davor Božinović I u Hrvatskoj se bez COVID potvrda neće moći u trgovine, kafiće, autobuse...? Pogledajte što je poručio Božinović

Nabavljanje opreme, ističe Tucaković, je kontinuiran proces. ''Preko 450 novih vozila je dano DVD-ima i JVP. Kupljeno je puno opreme. Operativna spremnost u Hrvatskoj je podignuta na višu razinu'', zaključio je Tucaković u razgovoru s reporterom Ivanom Kaštelanom.

 

Više o požarima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju