Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje u Obrovcu i Gračacu

Vatrogasni zapovjednik usporedio prijašnje poplave: "Dokle god se voda ne ispumpa, ne možemo proglasiti kraj"

Aktualno Galerija Matej Rudić Matej Rudić Foto: DNEVNIK.hr Poplave u Obrovcu i Gračacu - 4 Poplave u Obrovcu i Gračacu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Poplave u Obrovcu i Gračacu - 3 Poplave u Obrovcu i Gračacu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poplave u Obrovcu i Gračacu - 2 Poplave u Obrovcu i Gračacu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Poplave u Obrovcu i Gračacu - 1 Galerija 1/6 >>
U Gračacu i Obrovcu situacija je bolja nego u ponedjeljak, ali je i dalje vrlo ozbiljna.

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo se javio iz poplavljenog Obrovca. "Da je bolje, je. Da je dobro - nije. Rijeka Zrmanja je u konstantnom padu. Vodostaj je pao za više od pola metra. Kiša i dalje pada, ali se nitko naglas  ne usudi reći 'sve je gotovo'", rekao je Čorkalo.

Sav namještaj koji se našao pod vodom mora se baciti, a prostor dezinficirati, dodao je Čorkalo.

Županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić rekao je u razgovoru s Čorkalom da je u proteklih 48 sata bilo dinamično. Pohvalio je i zahvalio svima na pomoći.

"Bilo je kritično u Gračacu gdje je bujična poplava završila u Zrmanji. Tamo smo to brzo doveli u red, voda se brzo povukla. Što se tiče Obrovca, stanje je trenutno dobro. Rijeka je pala i vratila se u svoje korito", objasnio je Rudić.

Kazao je su u ponedjeljak Hrvatske vode završile s postavljanjem zečjeg nasipa što im je omogućilo da vodu, koja je poplavila, počnu ispumpavati. "To nam dobro ide. Ostao je mali dio, za koji se nadam da ćemo završiti sutra kroz dan. Kako to ispumpavamo, povlači se voda iz podruma i prizemnih prostora te građani mogu krenuti u sanaciju", rekao je Rudić.

Pročitajte i ovo Ante Jurjević Vodeni armagedon u Obrovcu Stožer izdao upozorenje da se uništi natopljeni namještaj: "Znalo se da dolazi velika količina vode"

Pod vodom je, istaknuo je Rudić, u Obrovcu i Gračacu bilo više desetaka objekata. "Na području županije je u zadnjih 48 sati bilo 150 vatrogasacasa s  više od 60 vozila. U Obrovcu je između 20 i 30 vatrogasaca. Dokle god se voda ne ispumpa, ne možemo proglasiti kraj", upozorio je Rudić.

Pročitajte i ovo Zbog jakih oborina rijeka Una se izlila iz korita i poplavila - 8 Usporeni radovi Hrvatska Kostajnica će dobiti prvi moderni montažni sustav obrane od poplave u Hrvatskoj

Istaknuo je da je u Obrovcu situacija ove godine kud i kamo složenija nego 2017. godine, kada je skoro pola županije bilo pod vodom. No, tada je brzo došla bura, a ove godine stalno pada kiša.

"Sigurno će trajati sanacija duže nego 2017. Prema svim pokazateljima i u komunikaciji s Hrvatskim vodama, nadamo se da je najgore prošlo", zaključio je Rudić.

Više o poplavama pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene