Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodeni armagedon u Obrovcu

Stožer izdao upozorenje da se uništi natopljeni namještaj: "Znalo se da dolazi velika količina vode"

Aktualno Galerija Ante Jurjević Ante Jurjević Foto: DNEVNIK.hr Obrovac - 34 Obrovac - 34 Foto: Cropix Obrovac - 33 Obrovac - 33 Foto: Cropix Obrovac - 30 Obrovac - 30 Foto: Cropix +1 Obrovac - 27 Galerija 1/6 >>
Stožer civilne zaštite je za građane Obrovca, gdje su obilne kiše i poplave, izdao važno upozorenje.

Aktiviran je Stožer civilne zaštite grada Obrovca. Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo rekao je da su građani pozvani da hitno dezinficiraju sve prostore - i stambene i poslovne. Pomiješale su se fekalne i slivne vode.

"Sav namještaj koji je poplavljen, moraju de facto baciti, a neki su to već i učinili", rekao je Čorkalo.

Ante Jurjević iz Obrovca je za Dnevnik Nove TV kazao da nije ništa uspio spasiti. "Napravili smo prvu fazu - čišćenje. Čekamo druge naputke, a treba i prebrojati štetu. U cijeloj katastrofi je najbitnije da nije bilo ljudskih žrtava. Zrmanja je podivljala, nismo je uspjeli smiriti. Borili smo se koliko smo mogli", napomenuo je Jurjević koj ine zna kad će opet početi raditi.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Obišao poplavljeni Obrovac Božinović: ''Klimatske promjene više nisu teoretsko pitanje kojim se bave znanstvenici, nego pitanje čije posljedice osjećamo''

Čorkalo je istaknuo da su mnogi kritični prema brzini reakcije i postavljanja zečjeg nasipa. Jurjević je rekao da mještani dobro poznaju Zrmanju.

"Naslutili smo neku katastrofu. Lako je biti general poslije bitke, ali znalo se da je Gračac poplavljen i da je opterečena hidrocentrala te da dolazi velika količina vode", zaključio je Jurjević.

Stožer Civilne zaštite grada Obrovca organizirao je prikupljanje glomaznog otpada, ponajprije tapeciranog namještaja natopljenog vodom, kako bi ga se uništilo, a građani su pozvani da ostali namještaj te podove i zidove obavezno dezinficiraju.

Kako je rekao voditelj Službe Civilne zaštite Zadarske županije Miroslav Andrić, to je "nažalost uobičajena praksa nakon poplava jer se ne radi samo o tapeciranom namještaju, nego bi i iverica koja je satima bila u prljavoj vodi mogla prouzročiti zarazne bolesti".

"Poplave u Obrovcu više nema, vodostaj je pao i Zrmanja se pred jutro povukla u korito, u svakom slučaju ispod razine obrambenog zida na lijevoj obali. Cestama se normalno hoda, ali se voda još ispumpava iz kuća i raznih objekata", rekao je Andrić.

Iako je sada Zrmanja u blagom porastu, Andrić smatra da "nikakve ugroze više nema" i da o ponovnom prelijevanju preko zida nema ni govora. Dodao je da će u konačnici ipak sve ovisiti o vremenskim prilikama.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene