Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usporeni radovi

Hrvatska Kostajnica će dobiti prvi moderni montažni sustav obrane od poplave u Hrvatskoj

Aktualno Galerija Zbog jakih oborina rijeka Una se izlila iz korita i poplavila - 8 Zbog jakih oborina rijeka Una se izlila iz korita i poplavila - 8 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Zbog jakih oborina rijeka Una se izlila iz korita i poplavila - 9 Zbog jakih oborina rijeka Una se izlila iz korita i poplavila - 9 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Zbog jakih oborina rijeka Una se izlila iz korita i poplavila - 7 Zbog jakih oborina rijeka Una se izlila iz korita i poplavila - 7 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Zbog jakih oborina rijeka Una se izlila iz korita i poplavila - 6 Zbog jakih oborina rijeka Una se izlila iz korita i poplavila - 6 Foto: Goran Mehkek / CROPIX +4 Zbog jakih oborina rijeka Una se izlila iz korita i poplavila - 5 Galerija 1/9 >>
Ministri Tomo Medved i Mario Banožić obišli su u utorak prijepodne područje Hrvatske Kostajnice koje je u proteklih devet mjeseci šest puta poplavljeno, te je do kraja godine najavljena izgradnja cjelovitog sustava obrane od poplave.

"Sada smo na 441 centimetar, na 445 bit će proglašene i izvanredne okolnosti vezane uz zaštitu od poplave", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je zajedno s ministrom obrane Mariom Banožićem obišao kostajničko područje te se sastao sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, gradonačelnikom Daliborom Bišćanom i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem.

Medved je rekao da se prema meteorološkim uvjetima očekuju daljnje oborine, što ukazuje da će Una nastaviti s rastom.

U ovom trenutku, poručio je, poduzet će se sve da se zaštiti stanovništvo, obiteljske kuće i grad od poplave, no poduzet će se i sve da trajno rješenje bude gotovo u planiranom roku.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Obišao poplavljeni Obrovac Božinović: ''Klimatske promjene više nisu teoretsko pitanje kojim se bave znanstvenici, nego pitanje čije posljedice osjećamo''

"U Hrvatskoj Kostajnici započet je projekt uspostave trajne zaštite od poplave koji bi trebao biti završen do kraja ove godine, u vrijednosti oko četiri milijuna eura", rekao je Medved.

Hrvatske vode, dodao je, od potresa investirale su na području Banovine oko 37 milijuna eura, a imaju ugovorenih radova i usluga u vrijednosti od čak 110 milijuna eura.

"Jasan je to pokazatelj koliko je usmjerenje Hrvatskih voda, ali i cijele Vlade, u sustavno rješavanje zaštite od poplava", istaknuo je ministar.

S obzirom na najavljene oborine, uz porast vodostaja Une i očekuje se porast Kupe.

Pročitajte i ovo Izlijevanje Mrežnice - 5 STIŽE VODENI VAL FOTO/VIDEO Apokaliptični prizori: Rastu vodostaji, dio Krapine bez struje, problemi i u Varaždinskoj županiji

Medved je rekao i da se ojačavaju boks-barijere kako bi se zaštitilo Petrinju i kako bi visoki vodostaj prošao pokraj tog grada.

Pozvao je građane da ne ugrožavaju svoje živote spašavanjem životinja, te da da se u takvim slučajevima obrate HGSS-u.

Prvi montažni sustav obrane od poplave

S obzirom na to da je Una porasla i da je trenutno zatvorena cesta prema Dvoru, HGSS je dostupan u Hrvatskoj Kostajnici i izaći će na teren pružiti pomoć građanima.

Banožić je rekao da je u posljednja 24 sata zbog poplava angažirano 300 vojnika, od kojih je 150 u stanju pripravnosti i 150 je na terenu, 50 u Novoj Drenčini, a stotinu u Hrvatskoj Kostajnici.

Napunili su do sada 45.000 vreća te postavili oko 500 metara zečjega nasipa, a Banožić najavljuje da će još vojnika biti stavljeno na raspolaganje.

Đuroković je rekao je da su zbog stalnih kiša, ali i zauzetosti građevinske operative, usporeni radovi na izgradnji trajne obrane od poplave u Kostajnici. Poručio je i da će sustav biti dovršen do kraja godine, a financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

"Hrvatska Kostajnica će dobiti prvi moderni montažni sustav obrane od poplave u Hrvatskoj", najavio je Đuroković te objasnio da je taj projekt bio desetak godina u zastoju a tek je prije pet godina, zahvaljujući Vladi, odblokiran.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Obišao poplavljeni Gračac Božinović: ''Situacija je ozbiljna, trebamo tražiti dugoročna rješenja''

Konačno se, objasnio je, našlo rješenje s konzervatorima, jer se nikako nije smio "nagrditi pogled prema Uni".

Iz tog razloga je isprojektiran nasip s montažno-demontažnim elementima. Pogled neće biti zaklonjen, a u trenucima ugroza od velikih vodostaja, postavljat će se te montažno-demontažne barijere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene