Obavijesti Video Pretražite Navigacija
posljedice mogu biti ozbiljne

Vatrogasci savjetuju: Evo kako smanjiti opasnost od izbijanja požara u kućanstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučer je u Hrvatskoj bilo više požara objekata, a tijekom gašenja jedan se vatrogasac nagutao dima, javila je Hrvatska vatrogasna zajednica, koja je zbog učestalih požara u kućanstvu objavila i savjete kako smanjiti opasnost i ozbiljne posljedice.

Ljeti vatrogasci imaju puno posla sa šumskim požarima, no upozoravaju da treba biti na oprezu i od požara u kućanstvu, koji često mogu imati teške posljedice.

Vatrogasci savjetuju:

- ne ostavljajte hranu na upaljenom štednjaku bez nadzora
- ne ostavljajte punjače uključene u struju nakon što je uređaj napunjen
- ne koristite neispravne električne uređaje
- radove na električnoj i plinskoj kućanskoj instalaciji prepustite ovlaštenim servisima
- ne gomilajte zapaljive materijale u objektima
- ako primijetite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193
- ako ne ugrožavate sebe i ukućane, gašenje početnog požara započnite samostalno
- zapaljeno ulje u posudi NE GASITE VODOM, posudu poklopite i iznesite da se ohladi
- ako dođe do požara u objektu, zatvorite vrata kako biste spriječili širenje dima i vatre na susjedne prostorije
- ne zadržavajte se u blizini mjesta intervencije kako biste snimali i fotografirali jer time ugrožavate sebe i otežavate vatrogascima gašenje požara

Pročitajte i ovo Požar u Planini Donjoj u Zagrebu - 4 Stavljen pod kontrolu Buktinja u Zagrebu: Izbio veliki požar na kući, plamen zahvatio kat i krovište

U Zagrebu se vatrogasac nagutao dima, u Lovranu spriječili vatru da se proširi na susjedne objekte

Hrvatska vatrogasna zajednica objavila je i detalje o jučerašnjim požarima koji su se dogodili na području Zagreba, Splita i Lovrana.

Županijski vatrogasni operativni centar Zagrebačke županije 14. srpnja u 7:53 zaprimio je dojavu o požaru kuće u mjestu Haganj. U gašenju požara jedan se vatrogasac nagutao dima te je zbrinut u HMP-u. U gašenju požara sudjelovalo je sedam vatrogasaca s tri vatrogasna vozila iz DVD-ova Haganj, Vrbovec i Gradec. Požar je ugašen u 10:30.

Vatrogasci JVP-a Grada Zagreba i dobrovoljnih vatrogasnih društava Moravče, Kašina, Sesvete, Kučilovina i Planina Donja gasili su požar obiteljske kuće u Planini Donjoj. Požar je zahvatio krovište i prvi kat, a ozlijeđenih nije bilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna buktinja u tunelu Drama u Italiji: Vozač heroj uspio na vrijeme izvesti 25-ero djece iz gorućeg autobusa

U Splitu je oko 15 sati izbio požar stana u Palminoj ulici. U požaru je kompletno izgorjela kuhinja i dio ostave, dok je ostatak objekta zadimljen. Požar je lokaliziran u 15:25, potpuno ugašen u 16:10. Na intervenciji su sudjelovali JVP Split s 5 vozila i 12 vatrogasaca te DVD Split s 2 vozila i 6 vatrogasaca.

Nije bilo mira ni za opatijske vatrogasce. U Lovranu je također izbio požar u potkrovlju stambenog objekta.

"Postojala je opasnost od širenja požara na ostatak zgrade i na susjedne objekte u staroj jezgri Lovrana. Nakon zaustavljanja širenja požara uslijedio je težak posao raščišćavanja materijala jer je prijetilo urušavanje na niže katove. Angažirali smo i građevinske tvrtke koje su ustupile materijal za podupiranje", rekao je zapovjednik JVP-a Opatija Gordan Filinić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE U TIJEKU Policija objavila uzrok velikog požara na Čiovu: Sumnja se da je podmetnut

Na intervenciji i kasnijem saniranju požarišta sudjelovali su JVP Opatija, DVD-ovi Opatija, Kras, Lovran i "Sisol" Mošćenička Draga. Stan u potkrovlju je izgorio, a donji su stanovi oštećeni. Požar je lokaliziran u 16:47, a intervencija je završila u 21 sat.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene