Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Policija traga za počiniteljima

Divljanje na Viškovu snimile nadzorne kamere: Mladi delinkventi uništavaju sve što im dođe pod ruke

U općini Viškovo nedaleko od Rijeke zaredale su se štete od vandala (Foto: Dnevnik.hr) - 2
U općini Viškovo nedaleko od Rijeke zaredale su se štete od vandala (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija U općini Viškovo nedaleko od Rijeke zaredale su se štete od vandala (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U općini Viškovo nedaleko od Rijeke zaredale su se štete od vandala (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 U općini Viškovo nedaleko od Rijeke zaredale su se štete od vandala (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U općini Viškovo nedaleko od Rijeke zaredale su se štete od vandala. Mladi delinkventi uništili su monitor za najam bicikala, divljali po dvorištu dječjeg vrtića...

Snimljeni su u oba slučaja nadzornim kamerama. Policija za njima traga.

Pročitajte i ovo Neprimjereno znakovlje na pravoslavnoj crkvi - 2 Vandalizam u Bjelovaru Ustaški grafiti na pravoslavnoj crkvi: "Još me gore razočaralo to što se dogodilo sad kad se mi kršćani pripremamo za proslavu Božića" Ilustracija Od 11 do 15 godina Djeca u divljačkom pohodu pilama, sjekirama i maljevima devastirala kuću: Iščupali slavine, crtali grafite, palili, razbijali...

Dvorište i oprema dječjeg vrtića u Viškovu našli su se nedavno na udaru skupine djevojaka i mladića, a sudeći po snimkama nadzornih kamera – svi su odreda maloljetni. Kada su shvatili da su uhvaćeni na djelu kamerom videonadzora, iščupali su je.

"Zna se dogoditi da skoro svaki vikend, čim su topliji dani, mi imamo noćne i popodnevne posjete. Međutim, ovo je prvi put da nam je netko nešto otuđio", kazala je Ingrid Lončarić, ravnateljica Dječjeg vrtića "Viškovo".

Nekoliko dana ranije druga skupina u noćnim je satima razbila monitore kod mjesta za iznajmljivanje općinskih bicikala.

"Imali smo velikih problema s pojavom vandalizma u našoj općini. Imali smo i dva slučaja gdje smo imali i dosta štete", kazao je Denis Mladenić, zamjenik načelnice Općine Viškovo.

Stanovnici Viškova ogorčeni su na mlade susjede vandale. "I kultura i kućni odgoj i alkoholizam, alkoholizam", kazao je Mijo iz Viškova.

"Svakako to ne podržavam i trebalo bi biti što manje vandalizma u našem gradu", smatra Ante iz Viškova.

U posljednja dva slučaja šteta nije velika. No kada se zbroje grafiti po fasadama, uništavanje klupa, dječjih igrališta i drugog općinskog vlasništva – dolazi se do ozbiljne svote.

"Mi smo započeli kriminalističko istraživanje, imamo snimke obaju događaja i nadam se da ćemo za neko izvjesno vrijeme uspjeti doći do počinitelja tih kaznenih djela", otkriva Marijan Čančarević, načelnik 1. policijske postaje PU primorsko-goranske.

Nove tehnologije ne idu na ruku vandalima. "Snimke s nadzornih kamera uvelike pomažu policijskim službenicima u kriminalističkim istraživanjima da se lakše dođe do počinitelja", dodaje Čančarević.

Ulaganje u kvalitetan videonadzor sve je isplativije, kažu stručnjaci. "Svi današnji sustavi omogućuju nadzor s udaljenih lokacija, tako da na zaslonu našeg mobitela možemo vidjeti sliku, snimku, s izdvojenog objekta", objašnjava Predrag Krndija, direktor tvrtke za nove tehnologije.

Općina Viškovo nastavit će ulagati u videonadzor, ali i u sanaciju šteta od vandala. "Ne shvaćaju da kad uništavaju imovinu općinsku, ustvari uništavaju svoju imovinu", pojašnjava Denis Mladenić, zamjenik načelnice općine Viškovo.

Dok se ne shvati ta činjenica, ovakvih će vandalskih ispada biti diljem Hrvatske, a općinski novac, umjesto u nove projekte, bit će ulagan u sanaciju šteta od vandalizma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
Aktualno Panika u Sisku: Epidemija se širi vrtićima i školama, ugroženi su i stanovnici doma umirovljenika Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Panika u Sisku: Epidemija se širi vrtićima i školama, ugroženi su i stanovnici doma umirovljenika 1/2 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene