U općini Viškovo nedaleko od Rijeke zaredale su se štete od vandala. Mladi delinkventi uništili su monitor za najam bicikala, divljali po dvorištu dječjeg vrtića...

Galerija U općini Viškovo nedaleko od Rijeke zaredale su se štete od vandala (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 U općini Viškovo nedaleko od Rijeke zaredale su se štete od vandala (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Snimljeni su u oba slučaja nadzornim kamerama. Policija za njima traga.

Vezani članci Vandalizam kod crkve sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama Vandalizam zaprepastio Zagrepčane: S groblja u Šestinama poskidali križeve, čupali prometne znakove, prevrtali kontejnere... Prometna nesreća u Čabru - 4 Prometna nesreća u Gorskom kotaru: Automobil završio u provaliji dubokoj 30 metara

Dvorište i oprema dječjeg vrtića u Viškovu našli su se nedavno na udaru skupine djevojaka i mladića, a sudeći po snimkama nadzornih kamera – svi su odreda maloljetni. Kada su shvatili da su uhvaćeni na djelu kamerom videonadzora, iščupali su je.

"Zna se dogoditi da skoro svaki vikend, čim su topliji dani, mi imamo noćne i popodnevne posjete. Međutim, ovo je prvi put da nam je netko nešto otuđio", kazala je Ingrid Lončarić, ravnateljica Dječjeg vrtića "Viškovo".

Nekoliko dana ranije druga skupina u noćnim je satima razbila monitore kod mjesta za iznajmljivanje općinskih bicikala.

"Imali smo velikih problema s pojavom vandalizma u našoj općini. Imali smo i dva slučaja gdje smo imali i dosta štete", kazao je Denis Mladenić, zamjenik načelnice Općine Viškovo.

Stanovnici Viškova ogorčeni su na mlade susjede vandale. "I kultura i kućni odgoj i alkoholizam, alkoholizam", kazao je Mijo iz Viškova.

"Svakako to ne podržavam i trebalo bi biti što manje vandalizma u našem gradu", smatra Ante iz Viškova.

U posljednja dva slučaja šteta nije velika. No kada se zbroje grafiti po fasadama, uništavanje klupa, dječjih igrališta i drugog općinskog vlasništva – dolazi se do ozbiljne svote.

"Mi smo započeli kriminalističko istraživanje, imamo snimke obaju događaja i nadam se da ćemo za neko izvjesno vrijeme uspjeti doći do počinitelja tih kaznenih djela", otkriva Marijan Čančarević, načelnik 1. policijske postaje PU primorsko-goranske.

Nove tehnologije ne idu na ruku vandalima. "Snimke s nadzornih kamera uvelike pomažu policijskim službenicima u kriminalističkim istraživanjima da se lakše dođe do počinitelja", dodaje Čančarević.

Ulaganje u kvalitetan videonadzor sve je isplativije, kažu stručnjaci. "Svi današnji sustavi omogućuju nadzor s udaljenih lokacija, tako da na zaslonu našeg mobitela možemo vidjeti sliku, snimku, s izdvojenog objekta", objašnjava Predrag Krndija, direktor tvrtke za nove tehnologije.

Općina Viškovo nastavit će ulagati u videonadzor, ali i u sanaciju šteta od vandala. "Ne shvaćaju da kad uništavaju imovinu općinsku, ustvari uništavaju svoju imovinu", pojašnjava Denis Mladenić, zamjenik načelnice općine Viškovo.

Dok se ne shvati ta činjenica, ovakvih će vandalskih ispada biti diljem Hrvatske, a općinski novac, umjesto u nove projekte, bit će ulagan u sanaciju šteta od vandalizma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
Panika u Sisku: Epidemija se širi vrtićima i školama, ugroženi su i stanovnici doma umirovljenika Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju