Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaraza iz 19. stoljeća

Panika u Sisku: Epidemija se širi vrtićima i školama, ugroženi su i stanovnici doma umirovljenika

Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Mjesecima traje epidemija svraba u Sisku. Zaraženih ima u vrtićima, školama, domu umirovljenika.

Bolest nije opasna po život, ali je izrazito neugodna i rijetka je u suvremenom društvu. Ekipa Dnevnika Nove TV otišla je u Sisak provjeriti kako je moguće da se problem toliko dugo ne rješava.

Pročitajte i ovo Pedijatar: Ilustracija - 5 Komplikacije su rijetke Raste broj mališana oboljelih od jedne zarazne bolesti, posebno se širi među vrtićkom djecom: Pedijatrica otkriva koji su prvi simptomi Učenici pred čakovečkom Graditeljskom školom (Foto: čitatelj) SVRAB ILI ŠUGA Učenici u Čakovcu odbili ići na nastavu: "Nisu nam rekli da se školom širi epidemija"

Vec treću godinu zaredom u zimskim mjesecima počinje epidemija svraba u Sisku i protegne se do proljeća. Svrab ili šuga oboljenje je kože koje uzrokuje parazit.

"Čula jesam i ne mogu vjeorvati da se to opet pojavilo. Kao u vrijeme rata. Ne znam je li higijena u pitanju, što se događa, ali meni je to strašno", kazala je Angela.

Mnogi su mislili kako je ova bolest gotovo iskorijenjena. Ne sjećaju se svraba prije pretprošle godine.

"Bilo je to stvarno davno, ne sjećam se", kazala je Željka Bilač, ravnateljica Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakscinskog.

Svraba najviše ima u vrtićima

Od prošlog tjedna ni ta škola nije pošteđena. Iako je zabilježen samo jedan slučaj. Svraba i dalje najviše ima u vrtićima.

U jednom od vrtića čak je 15 slučajeva zabilježeno u posljednja dva mjeseca. No ravnateljica se opravdala službenom spriječenosti i nije htjela komentirati navedeno.

Roditelji su ogorčeni. Djeca im već dva mjeseca ne idu u vrtić, iako ga i dalje plaćaju, ali u pola cijene.

Oni sami, što zbog straha od osude male sredine, što zbog srama, nisu htjeli pred kamere. Neki su napravili sve po uputama epidemiologa, dok su se neki roditelji očito na upute oglušili pa epidemija traje i traje.

"Mi rješavamo svrapca, odnosno uništavamo, ubijamo svrapca na koži karbicidnim preparatima. Međutim, sam taj tretman nije dovoljan ako se kod kuće ne napravi sve ono što preporučujemo s posteljinom, odjećom, igračkama... Dakle, kuća se mora generalno očistiti, sva se odjeća mora oprati na temperaturama višim od 60 stupnjeva", upozorava dr. Sonja Pajter, epidemiologinja.

Za neke je to očito bilo previše posla. Zato se svrab proširio i u Dom za starije. Oni su zbog toga otkazali priredbe, kupili svu novu posteljinu, temeljito dezinficirali 12.000 kvadrata, fotelje i kauče izolirali. Svrab ih je stajao više od 50.000 kuna.

"Mi smo javna ustanova, u dom dolazi puno ljudi, korisnici idu u bolnicu, zaraza je došla izvana", tvrdi Ružica Čakširan, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Sisak.

Roditelji nisu službeno obaviješteni

U obližnjem vrtiću još nema zabilježenih slučajeva, ali roditelji nisu ni službeno obaviješteni da se u gradu, pogotovo među vrtićkom djecom, širi zaraza. "Nisu mi ništa rekli o svrabu", kazala je Angela iz Siska.

"Nešto sam načula, ali moja djeca idu ovdje u centru u vrtić. Koliko znam, ovdje nema slučajeva", dodaje majka Tamara.

Svrab neće proći sam od sebe pa liječnici apeliraju na zaražene da se jave, ali onda i obvezno provedu sve upute o čišćenju i prokuhavanju.

Jer sramotno je da se u gradu u kojem planiraju graditi svemirski centar širi zaraza iz 19. stoljeća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
Aktualno Nakon šest sati okončana drama u Parizu: Muškarca vatrogasci povukli u unutrašnjost Eiffelovog tornja Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 1 Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Eiffelov toranj, ilustracija (Foto: AFP) Eiffelov toranj, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 2 Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 3 Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Eiffelov toranj, ilustracija (Foto: AFP) Eiffelov toranj, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu (Foto: AFP) - 4 Svijet Nakon šest sati okončana drama u Parizu: Muškarca vatrogasci povukli u unutrašnjost Eiffelovog tornja 1/6 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene