Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriveni mnogi detalji

Ubojica ušao u zgradu s Ivanom pa ju ubio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubojica Ivane Hodak otkriven je slučajno, nakon što je početkom prosinca prošle godine uhićen zbog skitnje i bez dokumenata, a iako je kao motiv policija naznačila osvetu, osumnjičeni će pred istražnog suca biti doveden uz kaznenu prijavu za obično, a ne teško ubojstvo.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare da policija ima dosta materijalnih tragova, ali i 'dokaza iz njegove izjave za podizanje kaznene prijave'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jelena Perčin o Ivani Hodak: 'Čekam da me probude i kažu, idemo ispočetka' Slika nije dostupna Ljerka Mintas Hodak: Žalosti me kad vidim da nema pomaka

No, bez konkretnog odgovora ostala su novinarska pitanja što je osumnjičeni kazao policiji, jesu li na pištolju pronađeni otisci te je li priznao zločin, zbog kojega je smijenjeno dvoje ministara i ravnatelj policije.

Ubojica je spavao u sjeniku gdje je i uhićen prvi put. Pištolj, za kojeg nije imao dozvolu, poslan je na vještačenje. Pokazalo se da je njime ubijena Ivana Hodak. Ponovno je uhićen danas, 06. veljače. 'O sadržaju njegovog iskaza ne bih govorio jer bi to prejudiciralo njegovu krivnju', kazao je Borovec. Na pitanje zbog čega kaznena prijava neće biti podnesena za teško ubojstvo, dodao je da je tako odlučeno nakon konzultacija s državnim odvjetništvom. 

Uspješno okončana 4-mjesečna potraga

Za ubojicom 26-godišnje odvjetničke vježbenice tragalo se četiri mjeseca, a do razrješenja u konačnici nije dovelo saslušanje više od 670 osoba, brojna poligrafska testiranja, pretrage i gotovo 90 raznih vještačenja, nego slučajno uhićenje.

'Do uhićenja je došlo onoga trenutka kada je policija u rukama imala dovoljno dokaznog materijala i nedvojbenu sumnju da se radi o počinitelju, a tajming uhićenja odredio je tim policijskih stručnjaka', kazao je Borovec.

>> Uhićen ubojica Ivane Hodak

>> Hodak: Nikad ne bih pomislio da je ubojica čovjek s kojim sam igrao šah i tenis

>> Ljerka Mintas Hodak: Nije mi lakše jer i dalje nema moje Ivanice

>> Slučaj Hodak: Od ubojstva do danas

Dodao je da se rad na slučaju nastavlja jer je nakon uhićenja policija 'izuzela' još dokaznog materijala, među kojim i odjeću uhićenoga, na kojoj bi mogli pronaći nove tragove. 'Što se tiče materijalnih tragova, oni će se još dopunjavati. To je uobičajena procedura, provedena u potpunosti profesionalno', ustvrdio je Borovec.

S uhićenim se u vezu dovodi i snimka s jedne od sigurnosnih kamera, ali je vrlo loše kvalitete. 

Uhićen u Zaprešiću

Policija nije otkrila identitet osumnjičenog, no, otac ubijene odvjetnik Zvonimir Hodak ranije je medijima potvrdio da je riječ o Mladenu Š. koji do sada nije bio poznat po kaznenim djelima.

Otkriven je nakon što je početkom prosinca u Zaprešiću zatečen u skitnji i bez dokumenata, pa je doveden na prekršajnu obradu. Potom je u sjeniku koji je koristio za prenoćište pronađen pištolj marke beretta za koji je vještačenjem utvrđeno da je riječ o oružju iz kojega je ubijena 26-godišnja Ivana Hodak. 

Dobio otkaz pa okrivio Zvonimira Hodaka

Osumnjičeni je 1995. dobio otkaz u sportskom parku 'Mladost' u kojemu je i Zvonimir Hodak igrao tenis. U policiji kažu da je poznavao cijelu Hodakovu obitelj, a od samog odvjetnika očekivao je da će mu pomoći pronaći novi posao ili ga vratiti na stari, no to se nije dogodilo, pa da je smatrao glavnim krivcem za situaciju u kojoj se našao.

Na dan ubojstva, 6. listopada prošle godine autobusom je iz Zaprešića došao u Zagreb, a potom se pješice od Zrinjevca uputio prema zgradi obitelji Hodak.

Prema službenoj policijskoj izjavi, ubojica je nešto prije 11 sati na cesti ugledao Ivanu Hodak i za njom ušao u zgradu prije nego što su se zatvorila ulazna vrata. Na podestu prvog kata u nju je najprije ispalio jedan hitac, a nakon što je pala na stepenište i drugi te je pobjegao iz zgrade.

Zvonimir Hodak je izjavio kako Šlogara nije vidio posljednjih 15-ak godina te kako mu nikada nije obećao nikakvu pomoć. Uvjeren da je policija uhitila pravog ubojicu, no izrazio je bojazan da bi, uz dobru obranu, Šlogar, za kojega je rekao da je očito poremećena osoba, mogao biti proglašen neuračunljivim te izbjeći kaznenu sankciju. 

Hodak se javno ispričao Hrvoju Petraču

Hodak se putem medija danas javno ispričao Hrvoju Petraču i njegovoj obitelji jer ga je ranije optužio da je upleten u ubojstvo.

Majka ubijene, Ljerka Mintas Hodak, za medije je izjavila kako je od početka znala da je motiv ubojstva njezine kćeri 'sulud' i kako bi voljela da ubojica shvati kakav je zločin počinio.

Petračev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, koji je s ubijenom bio u ljubavnoj vezi, kazao je da je cijelo vrijeme govorio da je riječ o 'besmislenom i suludom zločinu'. On je još sredinom prosinca za tisak izjavio da će razrješenje ubojstva biti iznenađujuće za javnost, no pritom nije pojasnio što misli pod time.

Protekla četiri mjeseca u medijima su iznesene brojne teorije o ubojstvu 26-godišnje odvjetničke vježbenice, od toga da je ubijena iz koristoljublja odnosno u pljački, da su u ubojstvo umiješani Hrvoje Petrač, Hodakov klijent umirovljeni general Vladimir Zagorec, zatim srbijanski državljanin Sreten Jocića zvan Joca Amsterdam ali i da je ubojstvo povezano s kasnijim atentatom na suvlasnika i novinara 'Nacionala' Ive Pukanića. Posljednja u nizu teza bila je da je likvidirana zabunom jer je prava meta bila njezina susjeda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene