Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA VALUTA

Uvođenje eura donosi brojne promjene: Što će biti s plaćama i treba li mijenjati ugovore o radu?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatski građani i građanke ovih dana pomno broje hrvatske kune, između ostalog i jer će za nekoliko mjeseci kao službeno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj otići u povijest.

Uvođenje eura donosi brojne promjene i novitete, a neki od njih odrazit će se i na plaće te ugovore o radu.

Prema fiksnom tečaju konverzije kune u euro, jedan euro iznosi 7,53450 kuna.

Dvojno iskazivanje cijena bit će obvezno od 5. rujna ove godine i trajat će do 31. prosinca 2023. godine, a od 1. siječnja računi će morati biti iskazani isključivo u eurima.

Pročitajte i ovo Vremenski tijek uvođenja eura SJEDNICA VLADE Stižu velike promjene koje će izmijeniti živote građana, Plenković: ''Danas mijenjamo 65 zakona, a uskoro još 23''

Što će biti s plaćama?

Od 5. rujna i poslodavci će na ispravama za isplatu plaća i ostalim naknadama morati dvojno iskazati ukupni iznos isplaćen radniku, to jest plaću, otpremninu i druga materijalna prava, što bi se moglo odnositi već na plaće za kolovoz ako će ih poslodavci isplaćivati nakon 5. rujna, a isti princip odnosi se i na mirovine.


Obračun i isplata plaće i ostalih naknada tijekom 2022., zaključno s plaćom za studeni koja se isplaćuje u prosincu 2022., obračunava se u kuni.

Pročitajte i ovo Ilustracija hit kalkulator! Stisnite zube i kliknite: Izračunali smo kolika će vam biti plaća u eurima, provjerite i koliko će dobivati čelnici države

Plaća i ostale naknade za prosinac 2022. koje se isplaćuju od 1. siječnja 2023. isplaćuju se u euru.

Je li potrebno mijenjati ugovore o radu s obzirom na to da su u njima navedeni iznosi plaće u kunama?

Prema načelu neprekidnosti ugovora, postojeći ugovori s iznosima u kuni i dalje su važeći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UVOĐENJE EURA Vujčić najavio važnu promjenu na svim bankomatima u Hrvatskoj u kritičnom razdoblju: "Ovo je posebno važno za manje sredine"

Novčani iskazi vrijednosti u spomenutim ugovorima datumom uvođenja eura kao službene valute smatrat će se novčanim iskazima u euru uz primjenu fiksnog tečaja konverzije.

Iznosi u pravilnicima o radu, aneksima ugovora i sličnom koji će se zbog potrebe mijenjati nakon uvođenja eura moraju biti iskazani u eurima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene