Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za hrvatske poduzetnike 2012. godina bila je izrazito teška. Unatoč krizi, u Osijeku smo pronašli tvornicu koja je povećala izvoz i otvorila sedam novih radnih mjesta.


Riječ je o tvornici četaka i metli. Njihov je proizvod tražen i izvan granica Hrvatske. Uspjeli su odgovoriti stranoj, osobito kineskoj konkurenciji. Nije im lako - na tržište plasiraju čak 400 različitih proizvoda i to ih održava na životu.

Vezani članci Njemački kancelar Olaf Scholz na EU summitu Na EU summitu tražili rješenje za krizu, jedna država je ključna: "Moramo formirati energetski blok, sami ćemo propasti" Njemačka industrija "Situacija je opasna, nalazimo se u plinskoj krizi": Nijemci aktivirali drugu fazu plana za hitne slučajeve

Imaju 100 zaposlenih i u ovom trenutku nisu dužni ni državi, ni svojim radnicima. Ove su godine kupili nove, doduše polovne strojeve, ali i zaposlili nove radnike. U Osijeku, gdje je zvuk strojeva prava rijetkost, svako je radno mjesto važno.

>> Poduzetnički inkubator: Dokaz da se novac iz EU može povući

U osječkoj tvornici četaka radi se punom parom. Strojevi se ne gase. 'Koliko napravite za 8 sati rada? - 1.200 komada partviša', kaže radnica Snježana Gici.

Više je posla jer je povećan izvoz. Osječke četke i metle kreću u osvajanje inozemnih tržišta. 'Trenutno izvoz koji smo dogovorili, konkretno s austrijskim partnerom, kreće se u iznosu od 30 do 40 tisuća eura mjesečno', kaže Dalibor Bačelić, predsjednik Uprave Nivete.

Više posla znači i nova radna mjesta. Sa Zavoda za zapošljavanje u tvornicu je stigao i 57-godišnji Šandor Karas. On će osječke četke prodavati u Mađarskoj. 'Nije nikada kasno, to bez daljnjega. Samo treba biti uporan i nešto će se već naći', kaže nam taj trgovački putnik.

Više izvoza znači i više posla za radnike. 'Niveta je moj život. Od ove firme živim. Jedino primanje i volim svoj posao', kaže radnica Snježana Gici.

Od radničke plaće teško se živi, ali se živi. 'Plaća je na vrijeme. Da je veća, ne bi bilo loše, ali u takvim uvjetima, sama kriza kakva je, redovita je', kaže radnica Danica Kordić.

Tvornica je preživjela rat, a kako stvari sada stoje, preživjet će i gospodarsku krizu. Sve što proizvedu i prodaju. Osječke metle, uvjeravaju nas radnici, pomest će stranu, osobito kinesku konkurenciju. 'Jedna smo od rijetkih tvrtki koja je uspjela opstati i kontinuirano radi kao jedan poslovni subjekt više od 90 godina', kaže Dalibor Bačelić.

Nastave li ovako doživjet će i stotu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju