Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivan primjer

Usprkos krizi, u tvornici četaka i metli zapošljavaju i povećavaju izvoz!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za hrvatske poduzetnike 2012. godina bila je izrazito teška. Unatoč krizi, u Osijeku smo pronašli tvornicu koja je povećala izvoz i otvorila sedam novih radnih mjesta.

Riječ je o tvornici četaka i metli. Njihov je proizvod tražen i izvan granica Hrvatske. Uspjeli su odgovoriti stranoj, osobito kineskoj konkurenciji. Nije im lako - na tržište plasiraju čak 400 različitih proizvoda i to ih održava na životu.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Nakon šest mjeseci Zločin koji je potresao Hrvatsku: Policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!"

Imaju 100 zaposlenih i u ovom trenutku nisu dužni ni državi, ni svojim radnicima. Ove su godine kupili nove, doduše polovne strojeve, ali i zaposlili nove radnike. U Osijeku, gdje je zvuk strojeva prava rijetkost, svako je radno mjesto važno.

>> Poduzetnički inkubator: Dokaz da se novac iz EU može povući

U osječkoj tvornici četaka radi se punom parom. Strojevi se ne gase. 'Koliko napravite za 8 sati rada? - 1.200 komada partviša', kaže radnica Snježana Gici.

Više je posla jer je povećan izvoz. Osječke četke i metle kreću u osvajanje inozemnih tržišta. 'Trenutno izvoz koji smo dogovorili, konkretno s austrijskim partnerom, kreće se u iznosu od 30 do 40 tisuća eura mjesečno', kaže Dalibor Bačelić, predsjednik Uprave Nivete.

Više posla znači i nova radna mjesta. Sa Zavoda za zapošljavanje u tvornicu je stigao i 57-godišnji Šandor Karas. On će osječke četke prodavati u Mađarskoj. 'Nije nikada kasno, to bez daljnjega. Samo treba biti uporan i nešto će se već naći', kaže nam taj trgovački putnik.

Više izvoza znači i više posla za radnike. 'Niveta je moj život. Od ove firme živim. Jedino primanje i volim svoj posao', kaže radnica Snježana Gici.

Od radničke plaće teško se živi, ali se živi. 'Plaća je na vrijeme. Da je veća, ne bi bilo loše, ali u takvim uvjetima, sama kriza kakva je, redovita je', kaže radnica Danica Kordić.

Tvornica je preživjela rat, a kako stvari sada stoje, preživjet će i gospodarsku krizu. Sve što proizvedu i prodaju. Osječke metle, uvjeravaju nas radnici, pomest će stranu, osobito kinesku konkurenciju. 'Jedna smo od rijetkih tvrtki koja je uspjela opstati i kontinuirano radi kao jedan poslovni subjekt više od 90 godina', kaže Dalibor Bačelić.

Nastave li ovako doživjet će i stotu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene