Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Fondovi EU koji će nam biti na raspolaganju nakon ulaska u članstvo nude višestruko više novca nego pretpristupni. Za povlačenje je potrebna dobra ideja, puno truda i potpora državnih institucija. Da je novac moguće povući, pokazuje primjer osječkog poduzetničkog inkubatora, u kojemu radi 130 mladih ljudi.


Mlada znanstvenica Ivana Zegnal može se u potpunosti posvetiti poslu. O najmu prostora i plaćanju režija u osječkom poduzetničkom inkubatoru ne mora razmišljati. 'Na taj smo način mogli srezati troškove najma, grijanja, struje, plina, sve što je potrebno da bismo mogli kao tvrtka funkcionirati', kaže Ivana, inače voditeljica proizvodnje mikrobioloških podloga.

>> Pokrenut Nacionalni forum, inkubator ideja hrvatskih znanstvenika!

Vezani članci Najvažniji je to trgovinski sporazum koji je Europska unija ikad sklopila. EU-Mercosur: Što najvažniji trgovinski sporazum znači za Hrvatsku? Prometna policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavic) Prijeti mu kazna od čak 76.000 kuna: Evo što je sve napravio vozač iz Osijeka koji bi za taj novac mogao kupiti novi auto

Besplatni prostor za mlade poduzetnike osigurala je Europska unija. Ovdje su svoje mjesto našli i projektni menadžeri koji rade na novim načinima povlačenja novca. 'Niti je nemoguće, ali niti su u biti novac i sredstva prisutna praktički na svakom koraku. Logika je zapravo da projektnu ideju moramo dobro razraditi', kaže Marko Knezović, menadžer europskih projekata.

Zbog dobro razrađene ideje, BIOS će od Europske unije dobiti još jednu zgradu. 'Što se tiče nove zgrade u tijeku je izgradnja, u narednih deset godina planira se zapošljavanje 228 novih djelatnika', kaže Maja Galić, koordinatorica projekata u Poduzetničkom inkubator BIOS.

Hrvatska je iz fondova do sada povukla 750 milijuna eura. S ulaskom u Uniju mogućnosti su puno veće. 'Ono što se nama sada smiješi kao potencijalna prilika je da mi povučemo godišnje nekih 10 do 15 puta više', kaže Marija Bajica, menadžerica europskih projekata.

Najveći problem je financiranje. Novac Unija daje tek po završetku projekta. Dok nije došao iz Unije, novac za izgradnju BIOS-a dao je grad Osijek. 'Mi možemo imati ideju, ali ako nema suradnje s javnom upravom, ništa od priče', dodaje Bajica.

Iako novac neće pasti s neba, za njega se isplati potruditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook