Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simboli borbe

Uspješna godina bivših radnica Kamenskog: 'Sretna sam jer se ujutro mogu dignuti i negdje poći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnice Kamenskog, koje su postale simbol borbe za bolju budućnost, tri godine nakon propasti tekstilnog diva - zapošljavaju. Dvoje mladih dizajnera u Udruzi Kamensko radit će za 1.600 kuna. U udruzi očekuju i preseljenje u veći prostor kako bi zaposlili još više bivših kolegica.

Nove ideje mladih i Iskustvo starijih – upravo se to spojilo u Udruzi Kamensko. 'Dvije sam godine bila na burzi, malo više. Onda sam dobila priliku tu raditi. Rasplakala sam se teti s burze kad me nazvala', kazala je Maha Karanić

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Kako napisati motivacijsko pismo, ilustracija ovo morate znati Kako napisati motivacijsko pismo? Jednu stvar nikako ne smijete napraviti

Dvoje mladih dizajnera kod bivših će radnica Kamenskog raditi za 1.600 kuna.'Učimo i mi od njih jer ipak je tehnologija se razvila, a mi je nismo prošli', kazala je Biserka Hrbud.

Iza Udruge Kamensko uspješna je godina. Radnice su održale prvu samostalnu modnu reviju, građane učile šivati na radionicama, a narudžbe im neprestano pristižu iz cijele zemlje, čak i poštom. Konci, gumbi, šivaće mašine i baš svi strojevi u udruzi Kamensko donacija su građana iz cijele zemlje.

Bivše radnice Kamenskog organizirale modnu reviju i tribinu o ženskom radništvu

Putem javnih radova Udruga zapošljava tri bivše radnice tekstilnog diva, a nekoliko ih volontira. 'Sretna sam se ujutro mogu dignut i negdje poći', kazala je Hrbud. Ipak, u udruzi je bolju budućnost pronašao tek mali broj bivših radnica. Od 450 zaposlenih u Kamenskom, mnogi su bili korak do mirovine.

'Znaju poslodavci reći da bake imaju doma, da su stare, jer to su pretežno žene starije od 50 godina. Na burzi nemaju nikakva primanja, posao ne mogu dobiti, društvo ih je ostavilo i zaboravilo', kazala je Štefica Relić.

Štrajka glađu, spavanja na klupama i prosvjeda teško se sjećaju. Ni tri godine poslije za slučaj Kamensko nitko nije odgovarao. Prvostupanjska odluka donesena je u njihovu korist, ali uložene su žalbe. 'Svi oni koji su nas uništili i oštetili kad tad će morati dati odgovor i kad tad budu trpjeli posljedice svog lopvoluka', kauala je Đruđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko.

Svoja će dugovanja, uvjerene su ove hrabre žene, izboriti. Strpljivo i uporno - one ne gube nadu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene