Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zagreb za Kamensko'

Bivše radnice Kamenskog organizirale modnu reviju i tribinu o ženskom radništvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivše radnice tvornice Kamensko, koje su ostale bez posla prije tri godine kad je tvornica otišla u stečaj, danas su kao članice istoimene udruge organizirale tribinu o novom ženskom radništvu i modnu reviju sa svojom novom kolekcijom odjeće u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru, u okviru manifestacije 'Zagreb za Kamensko'.

Modna revija i tribina organizirane su 27. rujna jer je na taj datum 2010., nekadašnja kuća europske mode, kako se i u TV-reklamama nazivala tekstilna tvrtka Kamensko, otišla u stečaj.

'Toga dana, s tvorničkim vratima, zatvorila su nam se i sva druga vrata. Gladovale smo, spavale u parku, marširale zagrebačkim ulicama, dotaknule smo dno. No, tu nismo željele ostati. Počele smo mijenjati sebe i sve oko sebe. Odlučile smo biti hrabre i pronaći svoj put', okupljenima u KIC-u obratila se predsjednica Udruge Kamensko Đurđica Grozaj.

Zahvalila je svima koji su im pomogli u borbi za zaostale plaće i nova radna mjesta, od Predsjednika Republike Ive Josipovića do zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandića koji je osobno nazočio događaju, te svim bivšim radnicama i članicama udruge Kamensko podijelio crvene ruže.

>>
Radnice Kamenskog pripremaju modnu reviju!

Bandića je zamolila da im slijedeće godine omogući modnu reviju na Cvjetnom trgu kako bi se veći broj Zagrepčana mogao upoznati s njihovim aktivnostima. Ovaj put, reviju su nosile i time dale podršku radnicama, žene iz zagrebačkog javnog života.

O ženskom poduzetništvu bilo je riječi na tribini nakon revije, a prijedloge i inicijative za poboljšanje položaja žena na tržištu rada i stvaranje novih radnih mjesta iznijele su pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar i voditeljica Ureda za informiranje u RH Europskog parlamenta Violeta Staničić.

Lončar je rekla da u Ministarstvu poduzetništva i obrta imaju program bespovratnih poticaja 'Poduzetnički impuls' za male poduzetnike i obrtnike, od 20.000 do 250.000 kuna, te je pozvala radnice da, nakon izrade kvalitetnog programa, apliciraju za ta sredstava. Cilj, koji će biti i dio Strategije ženskog poduzetništva od 2014. do 2017., jest da 40 posto novca bude dodijeljeno ženama poduzetnicama i obrtnicama.

Tu je, kaže Lončar, mogućnost udruživanja radnica u zadrugu, odnosno klaster, a ministarstvo ima novčane poticaje i za takve oblike udruživanja. 'Zašto ne kontaktirati tekstilne radnice u Sinju, iz tvornice Vesna, Heruca, MTČ-a...', upitala je Lončar.

O mogućnostima dobivanja novca iz EU fondova govorila je Violeta Staničić, uputivši radnice na EU program 'Jessica' i udruživanje u EU-mreže kroz ženski poduzetnički lobi. U ožujku 2014. obećala je organizirati tribinu u Uredu za informiranje Europskog parlamenta kako do ravnopravnog položaja muškaraca i žena na tržištu rada budući da su žene za isti posao 15 posto manje plaćene i teže dolaze do menadžerskih položaja.

Izrazila je žaljenje što su radnice Kamenskog ostale bez posla jer su bile odlične švelje, što dokazuje i činjenica da je njihove kostime rado nosila kad je bila u diplomaciji.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Slika nije dostupna ATRAKTIVNA LOKACIJA Ruši se Kamensko: Na mjestu uništene tvornice niknut će luksuzni stanovi

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene